Fii Sanatos


Alergia...ce să faci cu ea?!

07/05/18 (814 vizualizari)

În sfârșit timp frumos, zile cu soare... Dar totuși nu vă simtiți prea bine… Acum este perioada pentru cel mai mare risc de dezvoltare a alergiilor de sezon, polinoze. În studiul publicat de Asociația de Astm și Alergii, 67% dintre oameni s-au plâns că primăvara este cea mai problematică perioadă din an, atunci când vine vorba de protecția ochilor.

Sezonul alergiilor începe mai repede decât ne imaginăm. Polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii februarie, iar de la mijlocul lunii aprilie toți copacii încep polenizarea agresiv. Vântul și ploile specifice acestei perioade la fel încurajează alergiile, pentru că pun polenul în mișcare. Particulele de polen atacă pe două căi: intră în plămâni și provoacă manifestări severe, pînă la astm, dar pot acționa și la nivelul tegumentelor, provocând dermatita. La persoanele sensibile, praful și polenul sunt tratate ca adevărați inamici de către sistemul imunitar, motiv pentru care organismul eliberează substanțe ca histamina, ce duc la apariția tuturor simptomelor specifice alergiei.

Studiile au arătat ca există o predispoziție genetică ereditară. Astfel că o persoana care are unul dintre părinți sau ambii cu o boală alergică, prezintă riscuri mai mari de a dezvolta o asemenea maladie.

Se disting trei tipuri de alergii sezoniere:

 • alergia de primăvară, cauzată de polenul pomilor și arbuștilor – debutează la jumătatea lunii martie pînă în iunie;
 • alergia de vară, cauzată de polenul graminatelor: iarbă, fân, secară, porumb;
 • alergia de la sfîrșitul verii, cauzată de polenul ierbaceelor.

Cel mai comun "vinovat" de apariția alergiilor de primăvară este polenul:

 • polenul de arin și de alun (lunile februarie-martie)
 • polenul de salcie, plop și ulm (lunile martie-aprilie) NB! Puful de plop nu provoacă alergie, el creează o iritare mecanică a cavității nazale. Deci, nu există oameni alergici la puful de plop, ci doar la polen
 • polenul de frasin și de mesteacăn (luna aprilie)
 • polenul de stejar, de fag și pin (luna mai)
 • polenul de tei (luna iunie).

Se cunosc mai multe metode de diagnosticare a alergiilor, cel mai frecvent aplicate fiind testarea cutanată și imunoglobulina E (IgE).

 • Testarea cutanată (prick test). Se aplică sau se injectează la nivelul pielii, de preferat zonele sensibile – partea anterioară a brațului sau spate, care oferă rezultate mai exacte, o picătură dintr-un extract alergenic.
 • Determinarea nivelului IgE în sânge, specifice la pneumalergeni.

Ca scop principal al tratamentului este ameliorarea sau amendarea simptomatologiei. Prevenirea sau evitarea expunerii la alergeni este cel mai eficient tratament, dar şi cel mai puţin practic deoarece aceasta presupune izolarea de mediul în care există alergeni. Medicamentele de bază sunt antihistaminicele, ce blochează receptorii histaminici. Tratamentul trebuie să debuteze cu 15 zile înainte de venirea primăverii și să fie urmat 2-3 luni. Se mai pot utiliza corticosteroizi. Acestui tratament i se adaugă produse cu acțiune locală: picături nazale, oculare, pulverizatoare pentru gât etc.

! Homeopatia și fitoterapia este contraindicată, întrucât alergia este anume la plante. Dacă omul deja are alergie la un factor extern, ceaiurile de plante și inhalațiile pot provoca alergii încrucișate. Fiți cu noi pe facebook:

Profilaxia și minimizarea simptomelor:

 • Cea mai bună metodă de prevenire a alergiei – evitarea factorului responsabil.
 • Se vor închide ferestrele pe timp de noapte şi dimineaţă, deoarece plantele eliberează polenul între orele 04.00 și 08.00 În acest interval orar se recomandă evitarea plimbărilor în aer liber.
 • Evitați plimbările și când este vânt, sau imediat după o ploaie.
 • Purtați ochelari de vedere sau de soare.
 • Se va utiliza aerul condiționat și un filtru care are capacitatea de a captura 99% dintre particulele care îl străbat. Întrucât polenul de pe pantofi, haine și alte lucruri, poate pătrunde în covoare, se va lua în considerare înlocuirea covoarelor obișnuite cu unele lavabile. Se va acorda atenție inclusiv alergenilor care provin din mucegai și praf, care pot agrava alergiile sezoniere.
 • Se va tunde gazonul pentru a se preveni germinarea și apariția polenului în urma înmuguririi. Se va lua în considerare opțiunea de a se planta specii de plante care nu eliberează polen. Se vor arunca frunzele înainte ca acestea să mucegăiască.
 • Se vor purta haine din fibre naturale, deoarece fibrele sintetice cum ar fi poliesterul și nailonul pot provoca alergii prin frecarea cu pielea. Faceți duș și spălați-vă părul înainte de a merge la culcare.
 • Se va curăța casa cu atenție, de mai multe ori pe săptămînă, deoarece reducerea nivelului de polen, praf și mucegai din casă ar putea reduce simptomele. Se vor folosi aspiratorul, mopul și cârpe din microfibră care colectează particulele. De asemenea, se vor folosi fețe de pernă, huse pentru pernă și lenjerii de pat antialergice și se vor spăla frecvent la temperaturi de eradicare a acarienilor și polenului. Se vor șterge ferestrele cu cârpe umede înainte de a merge la culcare pentru a se respira cît mai ușor pe timp de noapte.
 • Nu uscați rufele afară. Folosiți metoda "dry cleaning" sau uscați-le într-o încăpere închisă.