Fii Sanatos


Cele 3 ”comori” verzi ale primăverii

03/03/18 (983 vizualizari)

Pe lângă zarzavaturi, condimentele verzi ale primăverii sânt o adevărată minune în mâncărurile acestei perioade. Ele conferă atât gust cât și aromă specifică. Leurda, ceapa verde, urzica sunt numai trei din bogăția de verdețuri care pot deveni medicamentele verzi de primăvară.

Leurdă

Leurda (ceapă sălbatică, coada-vacii ș. a.) – o plantă aromatică perenă, legumicolă din familia liliaceelor, înrudită cu ceapa. Ca aspect, aceasta se aseamănă cu frunzele de lăcrămioare, iar ca gust și aromă cu usturoiul, fiind mai bine tolerată de persoanele care au o digestie gingașă.

Proprietăți curative:

 • Conține o cantitate mare de vitamina C, uleiuri esențiale și alte substanțe cu proprietăți fitoncide. Este recomandată atât ca imunostimulator, cât și în caz de avitaminoze. Mirosul puternic de usturoi, poate fi parțial îndepărtat, dacă înainte de mâncare se stropește cu apă fiartă și se toarnă oțet.
 • Leurda este benefică pentru inimă, scade tensiunea arterială și împiedică formarea plăcilor de colesterol. 
 • Frunzele de leurdă mai au și proprietăți antibacteriene puternice. Este suficient să mestecați o bucată sau două de leurdă timp de trei minute pentru ca toată microflora orală să fie distrusă de substanțele fitoncide din plantă.
 • În anumite doze fitoncidele acționează benefic asupra sistemului nervos, crește funcția secretorie a tractului gastrointestinal, îmbunătățește metabolismul.
 • Grecii antici considerau această plantă ca "planta bărbăției".


În alimentație se utilizează tulpina, frunzele și ceapa. Frunzele de leurdă sunt colectate primăvara, înainte de înflorire. Planta proaspătă este folosită ca condiment în salate, supe, cu legume, umplutură pentru plăcinte. Leurda se sărează, marinează, se lasă la fermentat. Nu se recomandă de uscat leurda, deoarece își pierde o parte din calitățile sale valoroase.

Atenție! Leurda este contraindicată în caz de: enterocolite, gastrite, pancreatite, colecistite, hepatite; în timpul sarcinii.

Ceapa verde

Pentru noi, ceapa verde este o legumă uzuală, dar cu o compoziție deosebită.

Proprietăți curative:

 • datorită fitoncidelor, este un remediu perfect împotriva infecțiilor respiratorii virale acute, gripă;
 • conține și o cantitate mare de clorofilă, binevenită în hematopoieză;
 • stimulează pofta de mîncare, amelioreză digestia și asimilarea alimentelor;
 • conține oligoelemente necesare organismului uman, provitamina A, vitamina PP și C (70g de ceapă asigură necesitatea zilnică de vitamina C). Este utilizată în caz de avitaminoze, surmenaj, somnolență, amețeli, oboseala de primăvară.
 • conține zinc mai mult decât oricare altă verdeață. Lipsa acestui element poate provoca pierderea părului, unghii casante, are efecte negative asupra sistemului reproductiv a femeilor, iar la bărbați – asupra secreției testosteronului și activității spermatozoizilor. Zincul este implicat și în formarea imunității.
 • ceapa verde conține și substanțe care întăresc mușchii cardiaci și pereții vaselor sanguine, de aceea merită o atenție deosebită din partea cardiacilor și personelor slăbite;
 • calciul și fosforul din componența cepei sunt benefice pentru sănătatea dentară;
 • ceapa verde e binevenită și în caz de prostatite - o problemă frecventă a bărbaților peste 40 ani.

Ceapa verde se recomandă de consumat în cantități cât mai mari în stare proaspătă - adăugată în salate, supe, legume etc..

Atenție! Nu se recomandă persoanelor cu patologii hepatice, renale și ale tractului gastrointestinal în faza de acutizare.

Urzica

Strămoșii noștri nu tăiau urzica din curte – se credea că ea este capabilă să protejeze casa de vrajă și oaspeți nedoriți.

Urzica conține o serie incredibilă de nutrienți. Acestea sunt: vitamine - A, C, K, B1, B2, B3, macro- și microelemente – cupru, fier, calciu, glicozid urticin și carotenoizi; clorofilă, acid silicic, pantotenic și formic; taninuri, flavonoide, colină, fitoncide, histamină, proteine, amidon. Frunzele urzicii conțin de două ori mai mult acid ascorbic decât coacăza neagră, iar conținutul de caroten este mai mare decât în morcovi, cătină și măcriș.

Proprietățile benefice ale urzicii sunt utilizate și în medicină. Urzica, ca medicament a fost cunoscută încă din secolul al XVII-lea.

 • Este folosită și în prezent în tratamentul bolilor hepatice și ale tractului biliar, anemie, hemoragii, tulburări menstruale, hemoroizi, diabet zaharat, epilepsie, obezitate, febră, hipogalactie.
 • Decoctul din rădăcini de urzică poate fi folosit ca demachiant în caz de acnee, furuncule, erupții cutanate.
 • Infuzia concentrată de frunze este remediul perfect pentru ulcere, arsuri și răni.
 • În caz de dureri în articulații și spate se recomandă baie cu aburi și masaj cu o mătură din tulpini de urzici.
 • Pulberea de frunze uscate la soare se aplică pe pustule și ulcerații.

Urzica tînără este folosită în salate, diverse supe etc. Pentru a reduce iuțeala, se toarnă peste ea apă fiartă.

Atenție! Nu se recomandă persoanelor cu varice și tromboflebită (urzica crește cogularea sângelui); în timpul sarcinii (poate provoca contracții uterine și travaliu prematur).

Pofta bună!