Fii Sanatos


"Curățarea" organismului - mit sau realitate?!

04/11/18 (823 vizualizari)

În ultimii ani,este în creștere numărul programelor de "curățare" sau "detoxifiere" a organismului. Autorii și prezentatorii acestor programe (precum și proprietarii centrelor de medicină alternativă) promit "curățarea de toxine" pentru toată lumea. Cu toate acestea, medicina nu a fost încă în măsură să afle ce tip de "toxine" sunt menționate în publicitate.

Desigur, ideea că un pahar de suc de morcovi și un clister de curățare sunt capabile să "spele păcatele calorice" tuturor iubitorilor de fast-food-uri și de alcool, este extrem de atractivă. Din păcate, aceasta este ireală. Detoxifierea – este doar un concept inventat, pentru a vinde în mod eficient produsele și serviciile de detoxicare.

De fapt, nu există nici o modalitate de a "curăța" organele și țesuturile organismului uman. Dar nici nu este necesar – un corp sănătos face față obiectivelor de a menține compoziția chimică adecvată în organism.

"Noțiunea de "dezintoxicare "are două sensuri – spune Edtsart Ernst, profesor în medicina complementară de la Exeter University. – Primul implică eliminarea consecințelor consumului de droguri, iar al doilea este o metodă folosită de "vindecători", pentru a „vinde” o metodă falsă de eliminare a "toxinelor" non-existente.

În cazul în care în organism într-adevăr s-au acumulat substanțe toxice și el nu este capabil „să scăpe” de ele, atunci este necesară terapia calificată de reanimare sau de detoxicare, dar nu dieta pe bază de legume crude sau hidrocolonoterapia. Într-un corp sănătos, procesul de detoxicare este asigurat de așa organe ca: rinichii, ficatul, pielea, plămânii și nu există nici o necesitate de a interveni.

Cele mai multe vînzări sunt realizate datorită însăși conceptelor de toxine și detoxicare a organismului: substanțele nocive care sunt inhalate sau eliberate din alimente. S-ar părea că dacă le-am enumera – ar fi mai ușor să ne luptăm cu ele – vor fi posibile efectuarea de studii pentru a evalua eficacitatea preparatelor sau serviciilor de detoxicare. Cu toate acestea, atunci când, în 2009, oamenii de știință de la asociația Sense about Science s-au adresat la 15 producători de medicamente pentru detoxifiere, pentru a afla despre mecanismul de acțiune a acestora, nici unul dintre ei nici măcar nu a putut să explice clar ce înseamnă noțiunea de detoxicare.

Metode de detoxicare

Cu toate acestea, produsele și serviciile pentru a ”scăpa frumos” de toxine sunt în creștere activă: pastile, ceaiuri, tincturi ce curăță organismul, măști pentru față, săruri pentru baie, geluri de duș. Yoga, tratamente faciale de curățare, masaj si dieta, de asemenea, elimină toxinele din oganism. Desigur, respectând o dietă de „curățare” de toxine, puteți pierde în greutate, dar nu va avea nici o legătură cu detoxicarea organismului.

Ar trebui, de asemenea, să menționăm și hidrocolonoterapia. Adepții acestei metode susțin că materiile fecale, de-a lungul anilor, se acumulează pe pereții intestinului și treptat sunt absorbite înapoi în organism. Din fericire, nici un medic nu a văzut o ”fotografie” a acestui proces, pe când un specialist, care a avertizează că în cursul acestei proceduri pot fi afectate intestinele, poate fi ușor găsit.

Un alt mod de a "scăpa de toxine" este dieta alimentară sau dieta cu produse numai dintr-un singur grup. Catherine Collins, un dietetician la St. George Hospital din Londra, a declarat că, această abordare este fundamental greșită. "Interdicția privind anumite grupuri de alimente sau alegerea câtorva dintre aceste grupuri, nu este chiar ceea de ce avem nevoie, spune ea. – Adevărata "dezintoxicare" - este renunțarea la fumat, exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă, completă, cum ar fi, de exemplu cea mediteraneană". Fructele și legumele proaspete, peștele, uleiul de măsline, cerealele integrale, nucile – reprezintă un regim alimentar, ce determină organismul ca un tot întreg și, în special, sistemul imunitar, să funcționeze mai eficient. Orice nutriționist va confirma acest lucru. Deci, ce le face pe atât de mulți oameni, să nege plăcerea unui regim alimentar variat și echilibrat și să se limiteze la produsele ce "eliberează de toxine", să efectueze proceduri dureroase și neplăcute și să dobândească medicamente scumpe pentru detoxifiere?! Fiți cu noi pe facebook:

Psihologul din Londra, Susan Marchant-Heiko consideră că, aceasta se datorează prosperării industriei sănătății. "În căutarea originilor acestui fenomen ar trebui să se acorde atenție trecutului nu prea îndepărtat, spune ea. – În 1970, la începutul epocii industriei frumuseții și dietologiei, centrele de fitness au început să apară unul câte unul, iar oamenii au început să acorde mai multă atenție alimentației sănătoase. Iar specialiștii în detoxicare au găsit o modalitate de a face bani de pe acest nou hobby ".

În baza materialelor din The Guardian