10/01/21 (5503 vizualizari)
Dragostea nemărginită pentru copil nu este o garanție a evitării greșelilor în educația lui. Dezmierdarea excesivă și acordarea ajutorului care nu a fost solicitat, poate fi un obstacol pentru dezvoltarea unei personalități independente.
Tim Elmore din SUA autorul a 25 de cărți, fondatorul și președintele organizației al Growing Leaders, a identificat șapte momente de comportament al adulților, care pot afecta dezvoltarea calităților de lider la copii și, de asemenea, pot reduce șansele lor de a reuși în afaceri și viața personală.
Trăim într-o lume în care pericolele sunt la fiecare pas. Fiind conduși de sloganul "Siguranța pe primul loc", acordăm copilului o îngrijire omniprezentă. Psihologii europeni au constatat că, în cazul în care copiii nu s-au jucat în curte, niciodată nu au căzut, nu s-au lovit la genunchi, etc, la vârsta adultă, deseori, au suportat diverse fobii. Copilul ar trebui să cadă de câteva ori pentru a realiza că acest lucru este normal. Adolescenții ar trebui să treacă prin certuri și să supraviețuiască amărăciunii primei iubiri, pentru a deveni maturi din punct de vedere emoțional, lucru fără de care, nu este posibilă o relație pe termen lung. Eliminarea riscului din viața copiilor, duce la aroganța lor, iar ulterior și la stima de sine scăzută.
Generația tânără de astăzi nu și-a dezvoltat abilități, care au fost la copiii de acum 30 de ani. Când venim prea curând pentru a-i ajuta și le acordăm prea multă grijă, privăm copiii de necesitatea de a căuta desinestătător o cale de ieșire din situațiile dificile. Mai devreme sau mai târziu, copiii se obișnuiesc cu faptul că cineva „îi salvează„ întotdeauna, "Dacă voi greși sau nu voi atinge scopul, adulții numaidecât vor repara consecințele." Deși, în realitate, lumea relațiilor adulte este aranjată cu totul diferit. Copiii sunt expuși riscului de a fi nepregătiți pentru maturitate.
Tendința de preamărire a stimei de sine este prezentă în societate. Regula "fiecare participant primește cupa" permite copilului să se simtă special. Dar, cercetările de ultima ora ale psihologilor arată, că această metodă de încurajare are consecințe nedorite. După un timp, copilul observă că doar parinții sunt persoanele care îl cred minunat, mai puțin restul oamenilor. Atunci copilul începe să aiba îndoieli în privința obiectivitătii părinților sai. Este încântat să primească laude, dar înțelege că acestea nu au legătură cu realitatea. De-a lungul timpului, acest copil învață să trișeze, se exagereze și să mintă pentru a evita greutățile din viața reală, pentru că nu este pregătit să le înfrunte.
Copilul nu trebuie să va iubească fiecare clipă. El va trebui să treacă peste o mulțime de neplăceri în această viață, iar răsfățarea îl poate încurca. De aceea, spune-le copiilor "nu" și "nu acum", pentru ca ei să învețe să lupte pentru dorințele și nevoile lor. În cazul în care sunt mai mulți copii în familie, părinții, de obicei, consideră nedrept a recompensa un copil, în defavoarea celorlalți. Dar recompensarea ”tuturor” și ”întotdeauna” este nerealistă. Astfel de acțiuni ne lipsesc de oportunitatea de a arăta copiilor că succesul depinde de propriile eforturi și fapte bune. Și ar trebui să chibzuiți de două ori, înainte de a vă recompensa copiii cu excursii la mall. Dacă relația se bazează doar pe stimulente materiale, copiii nu vor simți nici motivația interioară, nici iubirea necondiționată.
Va veni momentul în care un adolescent sănătos va dori neapărat să-si "desfacă propriile aripi" și să-și facă primele cucuie. Adultul ar trebui să-i permită să o facă. Acest lucru nu înseamnă că nu îl vom ajuta să se orienteze între lucruri și evenimente necunoscute. Împărtășiți cu copiii erorile pe care le-ați făcut la vârsta lor, dar evitați lecțiile excesive de morală despre dauna fumatului, alcoolului, drogurilor,etc. Copiii ar trebui să fie pregătiți să întâlnească neplăceri și să fie capabili să răspundă pentru consecințele deciziilor lor. Spuneți-le ce ați simțit când v-ați confruntat cu situații similare, de ce ați fost ghidat în acțiuni și care sunt lecțiile învățate.
Inteligența este adesea folosită ca o măsură a maturității copilului și, ca rezultat, părinții sugerează că un copil inteligent este pregătit pentru lumea reală. Nu este tocmai așa. Unii sportivi profesioniști sau vedete tinere de la Hollywood, de exemplu, au un talent extraordinar, dar nimeresc în scandaluri publice. Nu trebuie să considerați că copilul dumneavoastră este talentat în toate. Nu există nici o "vârstă magică a responsabilității" sau îndrumări cu privire la când este timpul potrivit pentru a-i da anumite libertăți. Dar există o regulă bună - observați ceilalți copii de aceeași vârstă. Dacă ei sunt mult mai independenți, atunci, posibil, parinții sunt cei care încetinesc dezvoltarea independenței copilului.
În calitate de părinți, trebuie să modelăm viața pe care o dorim pentru copiii noștri. La moment anume noi suntem liderii familiei, deaceea trebuie să fim corecți în relațiile cu ceilalți. Fiți atenți la propriile fapte, chiar și cele mai neînsemnate, pentru că copiii vă urmăresc. Dacă nu încălcați regulile, atunci copiii vor ști că este inacceptabil și pentru ei. Arătați-le copiilor ce înseamnă să fii fericit și să te bucuri de ai ajuta pe alții. Faceți oamenii și locurile mai bune decât erau înainte, și copiii voștri vor face la fel.
Forbes.ru Fiți cu noi pe facebook: