Utilizarea antibioticelor trebuie efectuată cu grijă, în special la persoanele care au patologii cronice hepatice sau renale. În aceste cazuri este necesară ajustarea dozei de antimicrobian.
Deasemenea trebuie cu precauţie de utilizat antibioticele la o femeie însarcinată și la copii. Există o serie de antibiotice care sunt interzise în timpul sarcinii - ciprofloxacina, cloranfenicolul, tetraciclina, sulfamide, gentamicina, streptomicina, kanamicina, pe când altele sunt permise - penicilina, ampicilina, cefalosporinele etc.
Persoanele care mai primesc alte medicamente nu trebuie să administreze desinestător antibiotice sau alte medicamente, deoarece medicamentele între ele ineracționează, astfel făcîndu-le ineficiente sau chiar toxice.
În caz că utilizaţi pentru prima dată anumite antibiotice, este indicat să faceţi proba alergică pentru a evita reacțiile adverse ale acestor medicamente și anume şocul anafilactic, care în caz de lipsa măsurilor imediate poate duce la deces.
La utilizarea antibioticelor pot apărea și alte reacții adverse ca grețuri, vărsături, anorexie, diaree, dar care în caz de respectare a prizei – înainte, în timpul mesei sau după pot dispare. În caz de persistență trebuie să consultați medicul dumnevoastră, pentru ca acest medicament sa fie substituit cu altul.
Alcoolul este contraindicat in caz de antibioticoterapie deoarece scade eficiența antibioticelor și poate duce la intoxicații cu deces. Fiți cu noi pe facebook:
Autor: Holban Tiberiu, dr. hab. şt. med., conf.univ., şef catedră Boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală.