Fii Sanatos

Recomandări metodice pentru persoanele dependente de opioide

Dependenţa de opioide

Înseamnă pierderea controlului în consumul de opioide şi generarea numeroaselor probleme de sănătate, sociale, legale şi financiare. Consumul repetat de opioide puternice, cum este heroina, produce dezechilibrul anumitor funcţii biologice, apariţia sindromului de abstinenţă (sevraj) la încetarea consumului şi care poate fi stopat doar prin administrarea unei doze de opioide.

Ce este tratamentul de substituţie?

Terapia de substituţie reprezintă consumul substanţelor psihoactive legale, indicate persoanelor dependente de droguri (opioide), sub supraveghere medicală. În multe ţări ale lumii o astfel de substanţă este Metadona. Ea permite sistarea consumului de heroină sau de alte opioide ilicite, fără declanşarea de simptome ale sindromului de sevraj, în condiţiile de supraveghere medicală, psihologică şi socială, cu scopul de a ameliora calitatea vieţii clientului, oferind asistenţa de care acesta are nevoie.

Scopul terapiei de substituţie 

Programul terapiei de substituţie vizează:

  • Reducerea consumului până la refuzul complet de droguri ilegale.
  • Excluderea supradozării şi a cazurilor mortale asociate consumului de droguri ilegale.
  • Ameliorarea stării de sănătate.
  • Profilaxia infecţiei HIV şi a hepatitelor virale.
  • Posibilitatea de acordare a asistenţei sociale.
  • Ameliorarea relaţiilor familiale, a relaţiilor cu mediul.
  • Stabilirea activităţii de învăţământ şi de muncă.
  • Diminuarea cazurilor criminale.
  • Posibilitatea de cultivare a personalităţii, dezvoltarea calităţilor morale.

Metadona – un medicament de substituţie

Metadona este un medicament de substituţie, care se prescrie în cazul dependenţelor de opioide. Doza optimală este acea doză, care practic diminuează atracţia faţă de droguri, dar nu provoacă efect de relaxare sau de euforie. În cazul supradozării sau al creşterii rapide a dozei zilnice, se poate agrava sănătatea.

Ca orice medicament, administrarea Metadonei este individuală. Dacă veţi împărţi doza dumneavoastră de Metadonă cu altcineva, în afară de faptul că veţi reduce din doza personală, puteţi pune în pericol persoana care va face un supra doză de Metadonă. O doză de la 10 până la 20 mg de Metadonă poate fi mortală pentru copii şi o doză de la 30 la 40 mg poate provoca supradoza unui adult nedependent, a unui abstinent sau unui consumator ocazional.

Metadona se eliberează în diferite forme: pastile, praf sau formă lichidă şi, obligatoriu, cu prescriere medicală.

Prescrierea şi administrarea Metadonei

În prezent, numai un psihiatru-narcolog poate prescrie Metadona. Iniţial prescrierea tratamentului de substituţie are scopul de a vă ajuta în administrarea Metadonei şi permite adaptarea şi stabilizarea dozei zilnice de care aveţi nevoie. Aceasta diferă individual şi depinde de cantitatea de substanţă opioidă consumată de dumneavoastră. În continuare, administrarea medicamentului se va face conform unui program individual.

Metadona – o doză pe zi

Pentru cea mai mare parte din clienţi, administrarea dozajului o dată pe zi este cea mai eficientă. În acelaşi timp, pentru unii, în perioada iniţială poate fi administrată în 2 prize pe zi pentru a controla mai uşor eventualele efecte secundare. Supravegherea clinică şi analizele biologice permit adaptarea într-o manieră optimă a tratamentului/dozajului zilnic şi a modului său de administrare. Doza zilnică nu reprezintă în nici un caz nivelul de severitate a dependenţei dumneavoastră.

Metadona şi analizele urinei

Pe parcursul tratamentului medicul dumneavoastră vă va cere colectarea analizei de urină (determinarea de opioide, cocaină, amfetamine etc.). Aceste analize se efectuează cu scopul de a evalua eficacitatea tratamentului dumneavoastră, de a asigura transparenţa tratamentului întru fortificarea sănătăţii.

Metadona şi celelalte substanţe

Alcoolul reduce eficacitatea tratamentului dumneavoastră, producând apariţia sevrajului între două dozări (micsorarea duratei de acţiune a Metadonei), creşte intensitatea efectelor secundare şi interacţiunile medicamentoase. În plus, alcoolul este dăunător şi prin efectele sale directe.

Administrarea de medicamente calmante sau somnifere (Benzodiazepine) are două efecte diferite: pe de o parte agresivitate, confuzie, somnolenţă puternică şi, pe de altă parte, un risc serios de supradoză. Cocaina, crack-ul şi drogurile de sinteză pot provoca riscuri majore pentru stabilitatea tratamentului dumneavoastră.

Efectele unei doze de heroină, de morfină sau de codeină pot fi mortale în tratamentul cu Metadonă. În acest sens, riscul supradozei este mare.

Metadona şi medicamentele

Administrarea anumitor medicamente contribuie la destabilizarea tratamentului dumneavoastră. Dacă dumneavoastră consultaţi un alt medic decât cel care v-a prescris Metadona, nu ezitaţi să-i vorbiţi despre tratamentul pe care îl faceţi. În acelaşi timp, înştiinţaţi-l pe medical care v-a prescris Metadona de orice medicament pe care vi l-au scris alţi medici.

Medicamentele antiulceroase, antidepresive, antiretrovirale şi antibioticele interacţionează cu Metadona. Ele nu sunt contraindicate, însă folosirea lor trebuie adaptată şi supravegheată. 

Metadona şi contracepţia

Metadona, ca şi heroina, poate produce absenţa sau perturbarea menstruaţiei. Dacă nu doriţi ca dumneavoastră (sau partenera dumneavoastră) (aflată în tratament de substituţie cu Metadonă) să rămână însărcinată, folosiţi o metodă contraceptivă eficientă (pilule, sterilet, prezervativ).

Metadona şi sarcina

Metadona nu este contraindicată în cazul sarcinii, ea este singurul tratament de substituţie recomandat femeilor însărcinate. Metadona nu este toxică pentru făt. Singurul pericol pentru făt poate fi oprirea bruscă a administrării opioidelor, în special în primul şi în ultimul trimestru al sarcinii. În cazul naşterii, este posibil ca nou-născutul să poată prezenta un sindrom de sevraj, însă acesta este uşor de tratat. Mama poate continua fără pericol tratamentul cu Metadonă şi îşi poate alăpta copilul sub supravegherea medicului.

Efecte adverse

În general, Metadona este bine tolerată. În acelaşi timp, la unii clienţi pot apărea anumite tulburări, dintre care cele mai importante sunt: transpiraţia excesivă, constipaţia, greţurile, tulburările de somn, sensibilităţile gustative, etc.

Nu ezitaţi să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre orice tulburare de acest tip!

Continuitatea tratamentului

Tratamentul de substituţie necesită să fie continuat şi nu există motive de întrerupere a tratamentului, cu excepţia celor medicale, care trebuie discutate cu dumneavoastră. În caz că sunteţi internaţi sau arestaţi, medicul spitalului sau al închisorii ar putea lua legătura cu medicul dumneavoastră, pentru a asigura continuitatea tratamentului. Dacă trebuie să suportaţi o intervenţie chirurgicală, nu uitaţi să informaţi că faceţi un tratament de substituţie cu Metadonă.S

Sistarea tratamentului

Tratamentul poate dura de la câteva luni până la câţiva ani şi depinde de nevoile fiecărui client aparte. Încetarea tratamentului de substituţie cu Metadonă este o decizie pe care trebuie s-o luaţi împreună cu medicul dumneavoastră. Abandonarea bruscă, din propria iniţiativă, constituie un mare risc de recădere şi vă poate afecta starea de sănătate. Fiți cu noi pe facebook:

Protocol clinic naţional „Tulburări mentale şi de comportament legate de consumul de opiacee”, 2013