Fii Sanatos

Artrita juvenilă idiopatică, forma sistemică

Generalitati

Artrita este inflamaţia articulaţiilor.

Multe dintre cauzele artritei sunt necunoscute. Unele dintre cauzele posibile ale artritei sunt: agenţii infecţioşi (viruşi, bacterii, fungi), mediul (apa, hrana, aerul), stresul sau alte forme de traumatism emoţionale, fizice (luxaţii, lovitura în regiunea genunchiului) şi factorul genetic.

Artrita juvenilă idiopatică este o boală care se poate manifesta în orice perioadă a copilăriei.

Este o boală autoimună, în care sistemul imun al corpului copilului se atacă însuşi. Cauza nu este cunoscută. Posibil că, la un agent necunoscut (posibil virus, bacterie), este stimulat sistemul imun, pentru a distruge agentul străin, care reacţionează neadecvat şi atacă propriile articulaţii. Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Simptomele principale ale artritei sunt

  • durerea şi inflamaţia articulaţiei,
  • durere şi rigiditatea articulară, în special după somn; durerile cedează după mişcare.

Alte semne importante sunt

  • temperatura înaltă a corpului,
  • dificultăţi în mişcare,
  • oboseala la efort minim,
  • slăbiciunea,
  • pierderea în greutate.

În artrita juvenilă pot fi prezente simptome care nu vizează articulaţiile. Artrita juvenilă poate afecta întregul corp, inclusiv inima, plămînii, ochii, ficatul, vasele sangvine.

Artrita juvenilă este o boală cronică, poate să varieze în funcţie de gradul de severitate cu perioade de acutizare şi de dispariţie a semnelor de inflamaţie. Perioadele de acutizare, a bolii pot alterna cu perioadele de remisiune, în timpul cărora umflarea, durerea, tulburările de somn şi slăbiciunea pot dispărea. Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Cu regret, nu există vindecare completă pentru artrita juvenilă. Este important ca dumneavoastră sa va adresaţi la timp la medicul de familie, la reumatolog, pentru începerea unui tratament precoce. În acest mod veţi opri progresia bolii şi copilul nu va avea dureri de încheieturi. Stabilirea unei scheme concrete de tratament va permite reducerea impactului negativ al bolii asupra modului de viaţă al copilului.

Pe lîngă tratamentul medicamentos copilul necesită o îngrijire deosebită. Aceasta se referă la efortul fizic, alimentaţia, regimul zilei. Pentru a stabili mişcarea care nu afectează articulaţiile se cere de verificat fiecare articulaţie prin diferite mişcări (exerciţii), pînă la apariţia durerii. Aceste exerciţii trebuie să fie uşoare, cu accent pe extensiune, întindere zilnică. Se recomandă somnul după amiază. Este important ca copilul să nu se epuizeze, nu suprasolicitaţi fizic copilul. Somnul de noapte trebuie să fie la aceeaşi oră, 9-10 ore de somn. Astfel se tratează oboseala. Alimentaţia copilului cu artrită trebuie să fie raţională, să conţină cereale (pîine, orez, paste făinoase), fructe şi legume, lapte, iaurt, brînză. Este important să fie produse alimentare care furnizează proteine, vitamina B, fier, zinc (carne de vită, pui, peşte, fasole, ouă, alune unt de arahide). Obligatorii în alimentaţie sunt grăsimile, uleiurile şi dulciurile. Acestea furnizează multe calorii, dar cu o valoare nutritivă redusă; din acest motiv folosiţi-le moderat.

Tratamentul artritei juvenilă este complex şi presupune consultarea mai multor specialişti (hematolog, gastrolog, oftalmolog, nefrolog, ginecolog, ortoped, fizioterapeut, psiholog). Programul de tratament este individual. Medicamentele indicate de doctor au drept scop să aline durerea, sa crească nivelul de mobilitate articulară, să prevină alte complicaţii etc. Este important să respectaţii regimul medicamentos prescris, să evitaţi sfaturile de ocazie şi în suspendarea programului de tratament. Astfel, dvs. veţi asigura un control al bolii şi veţi da posibilitate copilului să-şi menţină funcţia articulară cît mai mult posibil. Orice problemă nouă privind această maladie necesită o consultaţie medicală urgentă. Fiți cu noi pe facebook:

Protocol clinic naţional „Artrita juvenilă idiopatică, forma sistemică” , 2008