Generalitati
Artrita reumatoidă (AR) este o boala cronica, inflamatorie ce afectează în mod agresiv articulaţiile şi, uneori, organele interne.
Este de 2-3 ori mai frecventă la femei decît la bărbaţi. Apare cel mai des între 35 şi 45 de ani, însa se poate declanşa la orice vîrsta. Stresul, fizic sau nervos, este adesea asociat cu instalarea bolii, la fel şi expunerea organismului la riscuri de situaţie, munca în exces sau infecţiile acute. Unii pacienţi au numai o perioadă scurtă de boala, care durează numai cîteva luni, urmată de luni sau chiar ani de remisiune. Probabilitatea remisiunii este mai mare la începutul bolii. Fiecare criza pare sa fie mai puternică decît cele precedente. Dar de cele mai multe ori boala progresează mai rapid sau mai lent şi duce la apariţia deformărilor articulare cu limitarea mişcărilor.
Cauzele bolii:
Nu sunt cunoscute. Dar unii factori sunt recunoscuţi cu potenţial de a declanşa boala şi anume:
- factorii genetici şi imuni
- factori infecţioşi, în special viruşii
- factori hormonali
- traumele, stresul.
Simptome
Simptomele includ:
- durerea articulaţiilor
- înţepenirea, mai ales dimineaţa
- umflarea
- deformări şi limitare a mişcărilor.
Sunt implicate cel mai des articulaţiile mici ale mîinilor şi picioarelor, coatele, umerii, genunchii şi gleznele. De asemenea, pot fi prezente: oboseala, pierderea în greutate şi febra. Fiți cu noi pe facebook:
Diagnostic
Stabilirea diagnosticului se bazează pe:
- anamneza bolii (ceea ce povesteşte pacientul însuşi);
- examinarea fizică de către medic reumatolog (articulaţiile, organele);
- analize (generală a sîngelui (depistarea vitezei de sedimentare a hematiilor crescută şi altele), de urină, biochimică (proteina C reactivă crescută, alte modificări depind de organele implicate şi imunologică (căutarea factorului reumatoid şi altor anticorpi));
- radiografia articulară şi alte cercetări instrumentale (electrocardiografiei, ultrasonografia organelor interne, ecografia inimii şi altele).
După obţinerea rezultatelor testelor şi ale analizelor, medicul trebuie se discute datele obţinute şi să vă comunice modalităţile de tratament.
Dificultatea diagnosticului e cauzată de lipsa unui singur test specific care să confirme boala. De aceea, poate să dureze în timp stabilirea diagnosticului definitiv.
Tratament
Măsuri cu caracter general:
- evitarea expunerii la frig
- protecţie împotriva stresului emoţional
- încetarea fumatului
- gimnastică curativă zilnică
- măsuri igieno-dietetice (alimentare frecventă cu porţii mici, mîncare variată, reducerea de grăsimi saturate, folosirea regulată a peştelui, legumelor, fructelor, produselor lactate)
Tratamentul medicamentos
Diagnosticul de AR odată stabilit, necesită modificarea stilului de viaţă şi iniţierea tratamentului medicamentos.
Tratamentul include medicamente ce combat inflamaţia şi durerea (care se pot folosi în tablete, injecţii pe termen scurt sau prin aplicarea locală (creme, unguente, comprese)), medicamente care acţionează asupra evoluţiei bolii (se mai numesc „de baza”), inclusiv noile medicamente biologice.
Medicamentele prescrise se folosesc, de obicei, timp îndelungat. Medicul trebuie să Vă iniţieze în efectele adverse, pe care le puteţi observa chiar dvs., sau sunt observate la cercetarea analizelor de sînge şi de urină colectate regulat la un interval stabilit de medic.
Medicamente utilizate
Tratament de recuperare
1. Exerciţiul fizic este cel mai important element din programul de terapie fizică în artrita reumatoidă. El ajută la menţinerea nivelelor optime de funcţionare, previne şi corectează diformările, controlează durerea şi întăreşte muşchii slăbiţi. E necesar un echilibru dintre odihnă şi exerciţiu, fiindcă activitatea în exces poate duce la inflamarea articulaţiilor afectate. Următoarele exerciţii simple trebuie efectuate zilnic. Faceți la început fiecare exerciţiu de 5 ori, apoi creşteţi:
- faceţi degetele pumn, apoi deschideţi-le
- rotiti articulaţiile mîinii în cerc complet
- îndoiţi şi îndreptaţi braţele
- ridicaţi mîna la umăr, apoi îndreptaţi braţul pe lîngă corp
- ridicaţi mîna la umăr, apoi întindeţi braţul în faţă
- îndoiţi şi întindeţi picioarele
- stînd întins pe spate ridicaţi, pe rînd, cîte un picior
- stînd întins cu faţa în jos, ridicaţi, pe rînd, cîte un picior. În aceeaşi poziţie, ridicaţi capul şi umerii
- ridicaţi şi coborîţi picioarele, aşezîndu-le la marginea patului.
2. Odihna la pat este importantă în artrita reumatoidă, mai ales în perioadele de acutizare a bolii. 2-3 ore de odihnă, în cursul zilei, sunt indicate în cazul unei artrite uşoare. Patul trebuie sa fie tare si pacientul trebuie să aibă o poziţie corectă. Sa nu fie puse perne sub genunchi, deoarece aceasta poziţie duce la contracturi ale genunchilor prin flexiune. Pentru ca pacientul sa nu aiba contracture de flexiune ale şoldurilor, e necesar să stea cu faţa în jos cîte 30 de minute de 2-3 ori pe zi. E mai bine sa nu se folosească perna, dar, dacă nu e posibil, folosiţi o pernuţă mică şi plată. Mîinile trebuie să fie poziţionate cu palmele în sus.
3. Lucraţi păstrand tot timpul o poziţie corectă.
4. O baie caldă sau un duş cald dimineaţa reduc înţepenirea articulară.
5. Cînd o articulaţie este inflamată acut, împachetările cu gheaţă vor reduce umflarea şi durerea. Gheata pisată, pusă într-o pungă de plastic deasupra articulaţiei afectate, aduce adesea o uşurare.
6. Masajul poate uşura durerea şi spasmele musculare. Folosiţi unguiente antiinflamatoare cu adăugarea de cîteva picături a Sol. Dimetilsulfoxidului şi un anticoagulant (heparină), aplicîndu-le pe piele preventive degrasată (după baie).
7. S-a dovedit că alternarea băilor fierbinţi cu băile reci sunt bine venite în cazul artritei reumatoide. Creşterea semnificativă a fluxului sanguin în articulaţiile afectate s-a realizat prin aplicaţii fierbinţi timp de 6 minute, urmate de aplicaţii reci timp de 4 minute.
8.Tratamentul balnear şi fizioterapeutic se aplică doar în periodele de remisiune a bolii sau activitate minimă a ei şi constă din băi minerale, exerciţii pe uscat sau în apă, tratament de relaxare, magnitoterapie etc. Fiți cu noi pe facebook:
Evolutie
AR evoluează diferit de la o persoană la alta. În faza de început nu e posibil de a presupune evoluţia bolii. Uneori evoluează foarte încet, cu perioade de acutizări (intensificarea durerilor, articulaţii umflate, înţepeneală), dar sunt şi cazuri cu evoluţia agresivă, rapidă a bolii. Cu un tratament adecvat evoluţia este încetinită considerabil, dar pentru acesta va trebui să luaţi medicamentele permanent.
Sarcina
- Boala poate scădea fertilitatea la pacientele cu AR
- În 70-80% dintre paciente însărcinate se dezvoltă remisiunea AR (independent de durata bolii, stadiul radiologic, prezenţa factorului reumatoid)
- Lipsa remisiunii AR în timpul sarcinii poate fi în cazuri cu manifestării sistemice grave ale bolii
- La finele sarcinii la 90% dintre paciente se înregistrează acutizarea AR (în primele 3 luni după naştere) sau în această perioadă boala poate debuta
- Complicaţiile sarcinii pot apărea în cazurile cu activitate înaltă a AR şi necesitatea indicării unei terapiei agresive care şi este cauza nemijlocită a evoluţiei nefaste ale sarcinii şi naşterii
- Sunt frecvente naşterile premature
- Copiii născuţi sunt, de obicei, sănătoşi, cu masă corporală normală, rareori (la activitatea înaltă a AR) cu masa mică
- Datele despre permisiunea lactaţiei sunt contradictorii: unii consideră că lactaţia creşte riscul de activare a AR din cauza producţiei crescute a prolactinei, alţii au părere contrar opusă – lactaţia posedă rol protector ce priveşte dezvoltarea AR.
! Luaţi decizia despre o eventuală sarcină împreună cu medicul curant.
Sfaturi generale
- Cunoaşte cît mai mult despre boală
- Învaţă să trăieşti cu boala
- Exprimă-ţi emoţiile
- Păstraţi controlul asupra vieţii Dumneavoastră
- Vorbiţi despre boala Dumneavoastră
- Aveţi încredere în medicul curant.
Informaţie despre boala Dumneavoastră puteţi obţine şi pe site-urile următoare:
http://www.arthritis.ca
http://www.arthritiscare.org.uk
http://www.ilar-online.org/
http://www.arthritis-foundation.com
http://www.arthritis.org
http://www.arc.org.uk
http://www.rheumatology.org.uk/BHPR
http://www.rheumatology.org.uk
http://www.eular.org
http://www.rheuma.bham.ac.uk
http://www.dlf.org.uk
http://www.healthinfocus.co.uk
http://www.hebs.scot.nhs.uk
http://www.hfht.org
http://www.mrc.ac.uk
http://www.nelh.nhs.uk
http://www.omni.ac.uk
http://www.nhsdirect.nhs.uk
http://www.healthcentre.org.uk/hc/clinic/websites/default.htm
http://www.patient.co.uk
Protocol clinic naţional „Artrita reumatoidă la adult", Chişinău 2013