Fii Sanatos

Malformaţiile congenitale de cord cu şunt stînga–dreapta la copil

Generalitati

Malformaţiile congenitale de cord (MCC) sunt anomalii structurale ale cordului şi sunt înnăscute.

Unele dintre cauzele posibile ale MCC sunt factorii nocivi exogeni – contactarea de către mamă în primele 2-8 săptămîni de graviditate (cînd are loc formarea cordului la făt) a infecţiilor virale (gripă, rubeolă), medicamente (Litiu, amfetamine, anticonvulsivante, tranchilizante).
De asemenea, expunerea la substanţe toxice, solvenţi organici, radiaţie, fumat şi consum de alcool în timpul sarcinii pot conduce la dezvoltarea MCC la copil. Diabetul matern sau maladiile difuze de colagen la mamă aşa ca lupusul eritematos sistemic pot conduce la dezvoltarea MCC la copil. Prima naştere la vîrsta de peste 37 de ani sau la o vîrstă înaintată a tatălui, de asemenea, sunt nişte factori de risc pentru aceste maladii.
Dar cei mai importanţi şi deja cunoscuţi a fi implicaţi în apariţia bolii sunt factorii genetici, pînă la 92-98%. Din păcate chiar dacă aceşti factori sunt cunoscuţi, ei deocamdată nu pot fi influenţaţi. Dacă în familie există un copil cu MCC, riscul de apariţie a bolii la alt copil este major faţă de populaţia generală şi constituie, aproximativ, 5%. Deseori aceste maladii se asociază cu sindroamele genetice, de exemplu cu boala Down.
Este important ca gravida din grupul de risc, la a 20-a săptămînă de sarcină, să efectueze un examen de ecocardiografie a fătului, pentru depistarea acestor anomalii structurale de cord. MCC cu şunt S–D sunt anomalii structurale de cord, cînd în circuitul mic pulmonar pătrunde un volum de sînge mai mare prin defectele de sept sau prin comunicările la nivelul vaselor mari. 

Simptome

Simptomele bolii apar la dezvoltarea hipervolemiei şi a hipertensiunii în circuitul pulmonar, la apariţia insuficienței cardiace. Pe acest fundal copilul este predispus la pneumonii şi la infecţii respiratorii frecvente şi repetate.

Simptomele principale ale bolii sunt:

  • dispneea
  • respiraţia dificilă
  • respiraţia frecventă
  • intoleranţa la efort
  • alimentaţia dificilă la copiii mici
  • oboseala
  • tusea
  • respiraţia şuierătoare
  • tulburările de creştere
  • transpiraţiile
  • cianoza
  • edeme

Este important ca dvs. să observaţi la timp semnele clinice ale bolii şi să vă adresaţi imediat medicului de familie sau cardiologului.  Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Tratamentul în aceste boli este doar chirurgical sau intervenţional. În unele MCC cu şunturi mari S–D, semnele sus-enumerate ale insuficienței cardiace pot să apară precoce şi copilul să necesite un tratament conservativ cardiac pînă la luarea deciziei versus termenele intervenţiei chirurgicale sau intervenţionale.  Fiți cu noi pe facebook:

Evolutie

Tratamentul chirurgical efectuat la timp conduce la vindecarea completă a copilului dvs. Deseori după intervenţia chirurgicală sau cea intervenţională copilul dvs. poate să necesite un tratament suportiv cardiac pentru recuperarea completă. 
În afară de aceste tratamente, copilul dvs. necesită şi o îngrijire deosebită. Aceasta se referă la limitarea efortului fizic în unele situaţii, alimentaţia corectă, respectarea regimului zilei. În caz de apariţie a simptomelor sus-numite, este necesar ca dieta copilului să fie hiposodată (conţinut mic de sare), cu reducerea volumului de lichide. Este important ca în alimentaţie să predomine produsele care furnizează proteine, fier (carne de vită, pui, peşte, ouă, lapte, iaurt, brînză, fructe şi legume).
Poziţia în timpul somnului a copilului, cu simptomele de boală menţionate, trebuie să fie cu partea superioară a corpului ridicată. 
De asemenea, trebuie să ocrotiţi copilul de infecţii sau de alte maladii, să efectuaţi la timp sanarea focarelor cronice de infecţie (carii dentare, tonsilită cronică, invazie cu helminţi, gastroduodenită, colecistită ş.a.) pentru prevenirea dezvoltării de complicaţii. 
Este important să daţi acordul pentru intervenţia chirurgicală propusă (unica şansă de vindecare completă!), să respectaţi regimul medicamentos prescris, să evitaţi consultaţiile neprofesionale. Orice problemă apărută pe parcursul evoluţiei maladiei necesită o consultaţie repetată la medic.


Protocol clinic naţional „Malformaţiile congenitale de cord cu şunt stînga–dreapta la copil”, Chişinău 2008