Generalitati
CE ESTE ANEMIA FIERODEFICITARĂ (anemia feriprivă)?
Anemia fierodeficitară sau feriprivă sau prin carență de fier este o afecţiune determinată de scăderea cantităţii de fier în organism, care provoacă un deficit de producere a hemoglobinei. Hemoglobina se află în eritrocite și are rolul de transport a oxigenului spre toate țesuturile organismului. Deci, organismul în care se găsește o cantitate scăzută de fier, va produce o cantitate mai mică de hemoglobină, respectiv cantitatea de oxigen distribuită celulelor și țesuturilor va fi mai mică.
CARE ESTE IMPACTUL ANEMIEI FIERODEFICITARE?
Anemia fierodeficitară este cea mai frecventă anemie. Conform datelor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, carenţa de fier afectează aproximativ 1,3 miliarde de locuitori.
Se dezvoltă în toate grupurile de vîrstă, dar cel mai des se atestă la copii şi la femeile de vîrstă reproductivă. Circa 50-60% dintre gravide suferă de anemie fierodeficitară, iar la 70% dintre acestea se depistează deficit de fier. Anemia fierodeficitară este frecventă în toate ţările lumii, cu o creştere semnificativă a morbidităţii în ţările slab dezvoltate din punct de vedere social-economic.
CARE SUNT CAUZELE DE DEZVOLTARE A DEFICITULUI DE FIER ÎN ORGANISM?
Cunoaşterea cauzelor în dezvoltarea deficitului de fier în organism are o mare importanţă, deoarece acestea se află la baza strategiei de investigare a pacientului în scopul de depistare a cauzei, pentru fiecare caz aparte. Lichidarea factorului etiologic, de rînd cu tratamentul specific contribuie la vindecarea completă. Totodată, pentru evitarea dezvoltării deficitului de fier în organism, în grupurile de risc este necesar de efectuat profilaxia. Astfel, anemia fierodeficitară poate fi provocată de:
Conţinutul insuficient de fier în produsele alimentare consumate:
- dieta vegetariană şi dieta preponderent cu lactate;
- alimentarea neraţională a populaţiei în ţările cu un nivel scăzut de calitate a vieţii.
Cerinţe sporite în fier:
- perioada de adolescenţă;
- sarcina şi lactaţia.
Pierderi crescute de fier:
- sîngerări gastrointestinale;
- pierderi menstruale abundente şi sîngerări genitale;
- donare de sînge sistematică;
- tulburări de hemostază.
Dereglarea absorbţiei fierului: Fiți cu noi pe facebook:
- rezecţia vastă a intestinului subţire în partea proximală;
- sindromul de malabsorbţie;
- enterită cronică.
Simptome
CUM SE MANIFESTĂ ANEMIA FIERODEFICITARĂ?
Anemiile feriprive ușoare ar putea să nu provoace simptome evidente. Dacă anemia este mai severă, atunci ea este carcaterizată de mai multe simptome, care sunt întrunite în două sindroame specifice: sindromul anemic și sindromul sideropenic.
Sindromul anemic include următoarele simptome:
- slăbiciuni generale
- oboseală
- ameţeli
- dispnee la efort fizic
- paliditatea tegumentelor
- tahicardie (accelerarea bătăilor cardiace).
Sindromul sideropenic (este caracteristic numai pentru anemia fierodeficitară): Fiți cu noi pe facebook:
- pielea devine uscată, deseori apar fisuri calcanee;
- unghiile sunt fragile, se rup uşor, se stratifică, au striuri lungitudinale;
- părul se rupe uşor, cade în cantități mari;
- apare senzaţia de uscăciune în cavitatea bucală;
- deglutiţia este dureroasă, bolul alimentar cu greu este înghiţit şi apare senzaţia de „nod în gît”;
- senzaţia de disconfort în burtă cu garguimente;
- apariția gusturilor şi mirosurilor perverse. Bolnavii au dorinţa de a mînca cretă, pămînt, carne crudă, aluat, paste făinoase crude, sare, lemn ars etc. Preferă mirosul de benzină, acetonă.
Diagnostic
CARE INVESTIGAȚII POT FI EFETUATE ÎN CAZ CĂ SUSPECTAȚI O ANEMIE FIERODEFICITARĂ?
- analiza generală a sîngelui cu aprecierea numărului trombocitelor și reticulocitelor;
- determinarea fierul seric, feritina în ser;
- identificarea cauzei de dezvoltare a deficitului de fier (colonoscopie, endoscopie).
Tratament
CUM POATE FI TRATATĂ ANEMIA FIERODEFICITARĂ?
Anemia fierodeficitară este o boală care se tratează medicamentos. Schema tratamentului va fi recomandată de către medicul de familie, iar în cazurile severe de către medicul specialist – hematolog.
ATENȚIE! Administrarea din propria inițiativă a pastilelor cu conținut de fier, ar putea să întarzie punerea unui diagnostic pentru o problemă gravă precum cancerul colorectal sau ulcerul gastroduodenal.
Dacă cauza anemiei este alta decît deficitul de fier, atunci preparatele cu conținut de fier nu vor fi eficiente și chiar ar putea fi dăunătoare, ducînd la intoxicații sau boli determinate de excesul de fier în organism (hemocromatoza).
Se indică un tratament cu preparate de fier bivalent (Sulfat de fier + Acid ascorbic sau Clorură de fier) pe cale orală, cîte un comprimat de 2 ori în zi, cu 30-40 de minute înainte de masă, cu 100 ml de apă sau de suc. Nu se recomandă de luat pastile cu fier împreuna cu lapte, băuturi cu cafeină sau antiacide.
CÎT TIMP DUREAZĂ TRATAMENTUL CU PREPARATE DE FIER?
Preparatele de fier sunt administrate pînă la normalizarea conţinutului de hemoglobină şi a numărului de eritrocite, după care se recomandă de continuat acelaşi tratament în decurs de 4-6 luni (pînă la normalizarea feritinei).
În cazurile în care cauza deficitului de fier persistă, se recomandă de administrat un preparat de fier bivalent: cîte un comprimat de 2-3 ori în săptămînă, pentru toată perioada de menţinere a factorului etiologic.
În rezultatul administrării preparatelor de fier pot apărea greţuri, vome, diaree sau constipaţii, scuan negru, dureri de stomac. Fiți cu noi pe facebook:
Evolutie
EVOLUȚIA anemiei feriprive sunt favorabile, cu condiţia înlăturării cauzei generatoare. Formele uşoare au tendinţa la autocorecţie prin creşterea absorbţiei fierului şi reconstituirea rezervelor, realizabilă în condiţiile unui aport adecvat de fier.
În caz că anemia nu răspunde la tratamentul prescris, atunci va fi necesară consultarea repetată a medicului specialist pentru a exclude o altă cauză care provoacă anemia (enteropatie exsudativă şi/sau hemoragică, malabsorbţie, carenţă asociată de acid folic, boli hepatice sau renale etc.);
Complicaţii: ţin de severitatea anemiei (insuficienţa cardiacă) sau de severitatea carenţei de Fe (infecţii recurente, dismenoree, gastroenteropatie exsudativă sau hemoragică).
Sursa: Protocol clinic național ”Anemia fierodeficitară” Fiți cu noi pe facebook: