Fii Sanatos

Anemia hemolitică autoimună la adult

Generalitati

Anemia hemolitică autoimună este o afecţiune care se caracterizează prin distrugerea sporită a eritrocitelor ca rezultat al patologiei sistemului imun, care produc anticorpi împotriva antigenelor normale ale membranei celulelor hemopoietice Anemia hemolitică autoimună este o patologie frecventă şi ocupă primul loc după frecvenţă în grupul de anemii hemolitice. Se dezvoltă în toate grupurile de vîrstă, preponderent afectează persoanele de sex feminin. 

Cauzele anemiei hemolitice autoimune idiopatice nu sunt cunoscute. Anemiile hemolitice secun¬dare se dezvoltă pe fundalul unor maladii (leucemia limfocitară cronică, limfoamele non-Hodgkin, limfomul Hodgkin, mielofibroza idiopatică, lupusul eritematos de sistem, artrita reumatoidă, hepa¬tita cronică, ciroza hepatică, tumorile maligne nehodgkiniene etc.). Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Anemia hemolitică autoimună se manifestă prin 2 sindroame clinice: anemic şi de hemoliză.  Fiți cu noi pe facebook:

  1. Sindromul anemic se caracterizează prin slăbiciuni generale, oboseală, vertij, dispnee la efort fizic, palpitaţii, tahicardie. 
  2. Sindromul de hemoliză (este caracteristic pentru anemiile hemolitice): paloarea tegumentelor cu icter, culoarea întunecată a urinei, prezenţa în unele cazuri a splenomegaliei moderate (30% din cazuri).

Diagnostic

Diagnosticul de anemie hemolitică autoimună se stabileşte în baza anamnezei, manifestărilor clinice şi este confirmat prin examenul de laborator: analiza generală a sîngelui cu trombocite şi cu reticulocite, bilirubina în sînge, analiza urinei la urobilină, punctatul medular, testul Coombs direct. Este necesar de inclus în planul de investigare şi cercetările pentru determinarea anemiei hemolitice idiopatice sau secundare. 
După obţinerea rezultatelor investigaţiilor efectuate, medicul trebuie să discute rezultatele cu dvs. şi să vă comunice modalitatea tratamentului.

Tratament

Se indică tratament cu Prednisolon 1 mg/kg/zi. În cazurile severe, doza de Prednisolon se măreşte pînă la 80-150 mg/zi. După jugularea crizei hemolitice, tratamentul cu Prednisolon se prelungeşte în doza obişnuită pînă la normalizarea conţinutului de hemoglobină, a numărului de eritrocite şi de reticulocite, după care doza de Prednisolon treptat se micşorează pînă la 15-20 mg/zi. Această doză se menţine în decurs de 2-3 luni, ulterior foarte lent se anulează. 

În crizele hemolitice grave cu scăderea accelerată a hemoglobinei mai jos de 70-80 g/l, se efectuează transfuzii de concentrat de eritrocite deplasmatizate (spălate) de la donator, selectat după testul Coombs indirect, Acid folic. 

Pentru prevenirea complicaţiilor cu tromboze vasculare şi a sindromului CID: sol. Clorură de Sodiu 0,9%, sol. Glucoză 5%, Dextran 40 în perfuzie, Heparină sau Nadroparină, sau Dalteparină, antiagregante.

La prima acutizare a bolii după tratamentul cu corticosteroizi se efectuează splenectomia. În cazurile de lipsă a eficacităţii după splenectomie se administrează terapia imunosupresivă (Vincristină, Azatioprină, Ciclofosfamidă). 

Tratamentul AHAI secundare include terapia specifică a bolii care s-a complicat cu AHAI, cu includerea corticosteroizilor. Fiți cu noi pe facebook:

Protocol clinic naţional „Anemia hemolitică autoimună la adult”, Chişinău 2008