Fii Sanatos

Ascaridioza

Generalitati

Ascaridioza este o boală parazitară, comună omului și animalelor, produsă de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comună de limbric.

Dimensiunile viermelui sunt cuprinse între 15 și 35 cm (femelele sunt întotdeauna mai lungi). Acesta este un vierme, care e specific omului. El traiește în intestinul subtire, hrănindu-se cu sucurile prezente la acest nivel.

Ascaridioza este una dintre cele mai frecvente infecții cu paraziți din întreaga lume (1,4 miliarde de persoane). Pentru că cei mai mulți oameni prezintǎ cazuri ușoare de ascaridiozǎ, aceștia nu au simptome. Ȋnsǎ atunci cȃnd corpul pacientului este infestat cu sute de viermi, pot apărea simptome grave dar și complicații. Ascaridioza apare cel mai frecvent la copiii mici și este mai rǎspanditǎ ȋn regiunile tropicale și subtropicale ale lumii.

Cauze care duc la dezvoltarea ascaridiozei

Limbricii nu se transmit direct de la persoanǎ la persoanǎ, ȋnsǎ fecalele umane ale unui pacient cu limbrici conțin ouǎ de limbrici. Deoarece ȋn multe țări în curs de dezvoltare fecale umane sunt utilizate ca și îngrășăminte existǎ riscul ca infecția sǎ ajungǎ la copiii care se joacǎ ȋn noroi și care duc mȃinile murdare la gurǎ. De asemenea, fructele sau legumele nespǎlate și cultivate în sol contaminat pot transmite ouăle microscopice, care provoacă ascaridioza. Ouăle sunt foarte rezistente la condițiile mediului înconjurător și pot rezista pe sol până la câțiva ani. Fiți cu noi pe facebook:

Ciclul de viață al unui vierme

 • Ingestie. Oamenii ingerǎ accidental ouǎle microscopice prin metodele enumerate mai sus (4, 7).
 • Migrația. Larvele ies din ouǎ ȋn intestinul subțire și apoi penetreazǎ peretele intestinal pentru a călători spre plǎmȃni sau spre sistemul limfatic (6).
 • Maturizarea. Reȋntoarse în intestine, paraziții cresc foarte mult ȋn lungime. Viermii masculi sunt, în general, mai mici decȃt femelele (1, 5).
 • Reproducerea. Viermii de sex feminin pot produce 200.000 de ouǎ pe zi. Majoritatea se expulzeazǎ ȋn fecale iar ouǎle fertilizate devin infecțioase dupǎ aproximativ 18 zile (2, 3).

Simptome

Cele mai multe persoane infestate cu limbrici nu au simptome.  Cu toate acestea manifestǎrile depind în funcție de ce parte a corpului este afectatǎ.

Plǎmȃnii:

 • tuse persistentǎ
 • dificutǎți de respirație
 • respirație șuierǎtoare

Intestine:

De obicei, viermii adulți  trăiesc în intestine pȃnǎ mor. În ascaridiozǎ ușoarǎ sau moderatǎ, pot apǎrea urmǎtoarele simptome:

 • dureri abdominale vagi   
 • greațǎ și vǎrsaturi
 • diaree sau scaune cu sȃnge

Dacă  pacientul are un numǎr mare de viermi acesta poate prezenta urmǎtoarele simptome:

 • dureri abdominale severe
 • oboseală
 • vărsături
 • pierdere ȋn greutate, deoarece limbricul consuma glucoza celui infestat. Când se elimină, apoi, paraziții, ei revin la greutatea inițială.

Cei mici sunt agitați, nervoși, iritabili. Somnul este afectat, fapt ce influențează randamentul lor școlar, capacitatea de concentrare. Devin apatici, obosiți. Fiți cu noi pe facebook:

Diagnostic

Dupǎ aproximativ douǎ luni de la ingerarea ouǎlelor de limbrici, aceștia ȋncep sǎ se maturizeze. Pentru diagnosticarea ascaridiozei, medicul va recomanda o analizǎ a scaunului pacientului (examen coproparazitologic) sau teste de sȃnge care pot depista o astfel de infecție prin creșterea numǎrului de  eozinofile. 

Alte teste:
Ultrasunete. O ecografie poate arăta dacă existǎ viermi în pancreas sau ficat. 

Tratament

În unele cazuri, ascaridioza se va rezolva de la sine. Acest lucru se întâmplă atunci, când nu există viermi de sex masculin, care să se împerecheze cu femelele, iar cele din urmă vor dispǎrea. Dacǎ totuși aceștia se reproduc, existǎ numeroase medicamente antiparazitare ȋmpotriva ascaridiozei ce acționeazǎ prin distrugerea viermilor adulți. Efectele secundare ale acestor medicamente includ dureri abdominale ușoare sau diaree.

În caz de infestare severǎ, chirurgia poate fi necesarǎ pentru a repara daunele cauzate de paraziți dar și pentru a-i elimina pe aceștia. Obstrucție intestinalǎ, obstrucție de duct biliar, sau alte complicații sunt probleme ce se trateazǎ chirurgical.

Profilaxia prevede: Fiți cu noi pe facebook:

 • respectarea regulilor de igienă personală
 • spălarea minuțioasă a legumelor și fructelor cu apă ferbinte înainte de a fi consumate
 • menținerea latrinelor și fîntînilor într-o stare sanitară bună
 • copiii trebuie obișnuiți cît mai devreme cu cele mai necesare deprinderi igienice (să-și spiele mînile, să nu-și țină degetele în gură, să nu-și roadă ungiile ș. a).

Medicina naturista

Pentru eliminarea viermilor intestinali se recomandă a se bea dimineața pe stomacul gol, ceai preparat din 10 g de fructe de anason zdrobite și opărite cu 100 ml de apă clocotită.