Fii Sanatos

Convulsii febrile

Generalitati

Ce sunt convulsiile febrile?

Convulsiile febrile sunt convulsii ocazionale (accidentale), ce survin la un copil (de la 3 luni pînă la 5 ani), pe fundalul unor pusee de febră > 38,0ºC, în absenţa semnelor de afectare a sistemului nervos.

Din ce cauză pot apărea convulsiile febrile?

Sunt 3 factori principali care pot provoca convulsii febrile: Fiți cu noi pe facebook:

  • febra care crește rapid și e mai mare de 38,0ºC
  • vîrsta fragedă
  • predispoziţia genetică (istoric de convulsii febrile la rudele de gradul I, un posibil istoric familial de convulsii afebrile, antecedente neurologice, unele boli concomitente).

Simptome

Cum se manifestă?

În general, convulsiile febrile sunt de scurtă durată și se manifestă mai puțin de 15 minute. Primul acces, deseori și ultimul survine în al doilea an de viață. Dar, aproximativ 4 din 10 copii care au avut un puseu de convulsii se vor confrunta din nou cu această problemă, însă depinde de la caz la caz.
Manifestările bolii:

  • febră > 38,0ºC;
  • convulsii – mișcări mici, fine și repetate ale mâinilor și picioarelor;
  • pierderea conştienţei;
  • pielea este palidă, uneori poate deveni albastră;

În scurt timp tremurăturile cedează, pielea își restabilește culoarea, iar copilașul devine conștient.

Dar există și crize compexe, care durează mai mult de 30 minute, cu dificultăți de respirație sau accelerarea bătăilor cardiace. Aceste crize pot avea și sechele neurologice. Fiți cu noi pe facebook:

Diagnostic

Medicul de familie va stabili diagnosticul de convulsii febrile şi va aprecia gradul de severitate a bolii în baza rezultatelor examenului clinic şi a rezultatelor investigaţiilor paraclinice pe care le va indica obligator tuturor pacienţilor.

Testele şi analizele obligatorii:

  • analiză de urină
  • analiza generală a sîngelui (dintr-o proba de sînge)
  • glicemia
  • ureea serică.

Diagnosticul poate rămîne incert fără o confirmare electroencefalografică sau imagistică. Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Odată stabilit, diagnosticul de convulsii febrile indică iniţierea imediată a tratamentelor antipiretic şi anticonvulsivant.
Pacienţii cu convulsii febrile simple, forme uşoare, fără boli concomitente şi antecedente neurologice, pot fi trataţi cu succes la domiciliu cu antipiretice perorale şi anticonvulsivante i.v. şi per os.
Alegerea antipireticului şi anticonvulsivantului este empirică, determinată de gradul de severitate a convulsiilor febrile, de vîrsta pacientului şi de bolile concomitente prezente la pacient, însă cele mai eficiente sunt Paracetamolul, Fenobarbitalul şi Diazepamul.

Cum putem preîntîmpina dezvoltarea convulsiilor?

Cea mai eficace metodă de prevenire a convulsiilor febrile este împiedicarea creșterii rapide a temperaturii cu remedii antipiretice (care scad temperatura). Alte mijloace de scădere a temperaturii: împachetări reci (prosop muiat în apă rece), baie caldă prelungită progresiv răcită. Fiți cu noi pe facebook:

Evolutie

Continuarea sau întreruperea tratamentului?

Scopul tratamentul este de a trata convulsiile febrile. De regulă, tratamentul de susţinere mai continuă încă 7-10 zile cu Fenobarbital şi Ca glicerofosfat. Administrarea medicamentului poate fi întreruptă doar de medicul dvs. Medicul vă poate recomanda repetarea testelor de laborator, a examenelor paraclinice şi imagistice, pentru a verifica eficacitatea tratamentului.

În general, convulsiile febrile sunt de scurtă durată și se manifestă mai puțin de 15 minute. Dar pot fi și prelungite pînă la 30 minute, care pot duce la apariția sechelelor la nivel de sistem nervos. Fiți cu noi pe facebook: