Fii Sanatos

Strabismul la copii

Generalitati

Ce este strabismul la copil? 

Strabismul se manifestă prin devierea unui ochi sau alternativ al fiecăruia din ambii ochi, de la punctul comun de fixare, sau de la paralelismul axelor vizuale, şi se caracterizează prin dereglarea vederii binoculare. Se înregistrează mai frecvent la vîrsta de 2-3 ani şi provoacă un defect cosmetic important şi funcţional, care face dificilă alegerea profesiei şi activitatea profesională ulterior, precum şi complexează copiii, care devin timizi, nesiguri în sine, dereglează psihica şi dezvoltarea fizică a copilului. Se deosebesc mai multe tipuri de strabism: congenital şi dobîndit, concomitent şi paralitic, latent etc.

Care sunt cauzele apariţiei strabismului la copil?

Deşi există diverse teorii de apariţie a strabismului, cauzele nu sunt definitiv elucidate. În pofida acestui fapt la aceasta, pot fi evidenţiaţi unii factori etiologici şi declanşatori mai frecvenţi: Fiți cu noi pe facebook:

  • Modificări din partea organului vizual.
  • Factori inervaţionali.
  • Factori centrali senzoriali.
  • Predispozanţi genetici.
  • Vicii de refracţie, anizometropie, anizeiconie etc.

Simptome

Cum se manifestă strabismul la copil? 

Strabismul concomitent apare în copilărie pe neobservate, fără acuze din partea copilului. Părinţii la început observă că la copil deviază periodic un ochi. Peste un timp, unul sau ambii ochi pe rînd deviază permanent şi numai atunci părinţii se adresează la medic. Uneori strabismul se poate instala brusc, în urma unui stres puternic (traumatism, febră etc.) sau apare fără nicio cauză. Vederea ochiului strabic scade treptat şi apare ampliopia strabică (ochi leneş). Această ambliopie este funcţională – corticală, fără schimbări patologice în ochi. Ea se poate recupera rapid în vîrsta 1-3 ani (perioada sensibilă de dezvoltare a funcţiilor vizuale la copii) prin ocluzia directă a ochiului mai bun. Însă adesea recidivează.

Tratament

Tratamentul strabismului începe din momentul apariţiei şi este de lungă durată (pînă la vîrsta de şcolarizare a copilului). Fiți cu noi pe facebook:

  • Scopul tratamentului este recuperarea vederii la ochiul strabic şi restabilirea vederii binoculare.
  • Tratamentul strabismului trebuie să înceapă precoce, adică atunci cînd apare; există şanse mai mari de vindecare. Vîrsta optimă pentru operaţie este de 3-5 ani.
  • Nu există un tratament unic al strabismului, ci o gamă largă de mijloace terapeutice adaptate fiecărui caz în parte.
  • Tratamentul strabismului trebuie să se facă corect.
  • Nu se va începe cu tratament chirurgical, tratamentul iniţial chirurgical este o eroare, ducînd la eşecuri terapeutice.
  • Trebuie să existe o strînsă colaborare cu familia în ceea ce priveşte necesitatea tratamentului. Familia trebuie avertizată ca să respecte cu stricteţe indicaţiile oftalmologului.
  • Scopul final al tratamentului constă în restabilirea vederii binoculare.
  • Tratamentul se efectuează pe etape: corecţia optică; tratament de dezambliopizare (ocluzie, stimulări ale retinei); tratament ortoptic – diploptic la sinoptofor şi programe computerizate; tratament chirurgical.

Evolutie

Cum se pot preveni strabismul şi ambliopa?

Accentul principal trebuie pus pe depistarea precoce a cazurilor. Este important ca părinţii să se adreseze pentru examen oftalmologic al copilului la vîrstele: 1, 3, 6, 12 luni, 3 ani.

Oftalmologul va efectua control profund al organului vizual cu pupilele mărite şi va aprecia refracţia ochiului, starea fundului de ochi, poziţia ochilor.

Suplimentar, copilul dvs. va fi examinat în timpul controalelor profilactice în masă: în grădiniţe şi şcoli etc. Dvs. veţi fi informaţi despre rezultatele examenului profilactic. În caz de depistare a tulburărilor vizuale, veţi fi îndrumării spre serviciile de specialitate.

Trebuie sa cunoaşteţi, că copii cu hipermetropie mai mare de 2,0 D trebuie supravegheaţi, fiind grup de risc pentru declanşarea strabismului.

Un rol foarte important îl are crearea condiţiilor optime pentru respectarea modului sănătos de viaţă în instituţiile preşcolare, şcolare şi la domiciliu: gimnastică, plimbări la aer, alimentaţie raţională, iluminaţie suficientă la efort vizual, precum şi limitarea efortului vizual, alimentaţie raţională etc.

Bolile infecţioase şi traumatismul pot provoca dereglarea vederii binoculare şi apariţia strabismului. Fiți cu noi pe facebook:

 

Protocol clinic naţional „Strabismul la copil”, Chişinău 2008