Fii Sanatos

Alcoolism cronic

Generalitati

Alcoolismul este o maladie progredientă determinată de atracţia patologică pentru băuturile spirtoase (dependenţa psihică şi fizică) cu formarea unei stării disfuncţionale şi sindromului de abstinenţă (sau sevraj) la întreruperea consumului de alcool, iar în cazurile de lungă durată cu dezvoltarea tulburărilor somato-neurologice şi dereglărilor psihice ale personalităţii.

Diagnosticul alcoolismului se stabileşte în baza manifestărilor bolii cu evidenţierea simptomelor şi sindroamelor principale a afecţiunilor de profil narcologic, în rezultatul totalizării datelor anamnezei şi examenului somatic, neurologic şi psihic. Fiți cu noi pe facebook:

Diagnostic

Medicul de familie va stabili prezenţa dependenţei si va aprecia severitatea ei în baza rezultatelor examenului clinic, rezultatelor testării conform chestionarului test- AUDIT şi analizelor de laborator pe care le va indica obligator tuturor pacienţilor.

Diagnosticul de alcoolism cronic rămâne incert fără o confirmare a medicului specialist narcolog. După obţinerea rezultatelor testelor si analizelor, medicul specialist trebuie sa discute rezultatul cu Dvs. si sa va comunice modalităţile de tratament. Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Dacă la prima consultaţie vi s-a confirmat diagnosticul de alcoolism cronic, medicul evaluează severitatea bolii şi criteriile de spitalizare. Diagnosticul stabilit indică iniţierea imediata a tratamentului. 

Tratamentul medicamentos este acordat în condiţii de staţionar în dependenţă de manifestările clinice ale sindromului acut de sevraj. Tratamentul antirecidivant este efectuat în condiţii de ambulator.

Tratamentul nemedicamentos

Medicul specialist trebuie să discute cu Dvs. privind modificarea stilului de viaţă alimentaţia şi programul de exerciţii fizice pe care le faceţi.

Este necesară sistarea strictă a consumului de alcool, acordarea asistenţei psihosociale, ameliorarea relaţiilor interpersonale, familiale, reîncadrarea în serviciu.

Unele recomandări pentru perioada sevrajului

Oprirea consumului de alcool poate să vă facă nervos, încordat, insomnie, să provoace transpiraţii şi tremurături. Pot apărea episoade de vomă şi diaree. Medicul vă va prescrie medicamente care vă pot ajuta.

Puteţi să aveţi o senzaţie de sete şi să consumaţi multă apă sau suc de fructe, până la 3 litri de lichid pe zi. Excludeţi excesul de cafea sau ceai. Ele conţin excitanţi care vă pot tulbura somnul şi să vă facă nervos.

Încercaţi să evitaţi stresul şi încordarea. Este important să nu cedaţi la apariţia neaşteptată a unei pofte pentru alcool. Vorbiţi cu un prieten, faceţi sport, relaxaţi-vă, plecaţi la plimbare, ascultaţi muzică, faceţi un duş.

Lipsa somnului nu vă dăunează în comparaţie cu reluarea consumului. Nu vă neliniştiţi. Somnul va reveni progresiv la normal. Încercaţi să vă culcaţi mai târziu.

Chiar dacă nu vă e foame, mâncaţi. O alimentaţie echilibrată şi la timp vă va ajuta. Fiți cu noi pe facebook:

 

Protocol clinic naţional „Tulburări mentale şi de comportament legate de consumul de alcool”, 2013