Fii Sanatos


Produsele alimentare care trebuie evitate după 40 de ani

29/11/17 (2845 vizualizari)


Un regim alimentar corect este garanția sănătății la orice vârstă, mai ales după 40 de ani. Consumul alimentelor sănătoase potrivite conferă un plus de energie, vitalitate, tinerețe și prospețime. Sunteți gata să vă simțiți mai tineri? Înlocuiți produsele alimentare pro-îmbătrânire cu cele care vă prelungesc tinerețea.

Carbohidrații procesați

Eliminați, sau cel puțin, reduceți din alimentație aportul carbohidraților prelucrați. Ei sunt digerați foarte rapid și duc la creșterea exagerată a glucozei în sânge. După care, la fel de rapid, concentrația acesteia scade și duce la apariția senzației de foame și oboseală.

Carbohidrații procesați nu sunt bineveniți la orice vârstă, dar mai ales după 40 de ani, deoarece odată cu vârsta se pierde din masa musculară, deci va scădea și necesarul glucoza pentru a fi transformată în energie.

Înlocuiți carbohidrații cu...

Înlocuiți pâinea albă sau sură cu pâinea integrală. Optați pentru produse din grâu integral, alac sau paste de quinoa în loc de paste albe, și folosiți orez negru sau maro, în loc de soiurile albe.

Produsele lactate

Produsele lactate sunt benefice pentru sănătate la orice vârstă. Ele constituie o sursă importantă de calciu, care asigură sănătatea oaselor, dar și de proteine, care servesc ca substanțe nutritive pentru mușchi. Totdată, din cauza conținutului înalt de grăsimi, ele pot fi periculoase după 40 de ani.

Grăsimile saturate cresc nivelul de colesterol în sânge. Unele produse lactate, cum sunt înghețata sau iaurturile grase, conțin și zahăr, care favorizează adaosul în greutate.

Înlocuiți-le cu... Fiți cu noi pe facebook:

... lapte degresat și iaurturi fără grăsimi și fără zahăr, sau chefir.

Băuturile carbogazoase dulci

Odată cu înaintarea în vârstă, sub smalțul dentar se acumulează dentina – un strat de culoare galben-fumurie. Băuturile acide subțiază smalțul, dentina va deveni mai vizibilă, iar dinții vor deveni mai galbeni și nu vor răspunde la procedurile casnice de albire. Totodată va crește și riscul de dezvoltare a cariilor dentare.

Băuturile dietetice au consecințe grave și asupra sănătății. Ele au un conținut ridicat de fosfor, unul dintre mineralele care fac parte din țesutul osos. Dacă o cantitate mică de fosfor este benefică, atunci o cantitate prea mare poate perturba metabolismul natural de calciu, cauzând pierderea acestuia.

Înlocuiți-le cu... Fiți cu noi pe facebook:

...apă minerală carbogazoasă. Veți primi în continuare bulele de gaz dorite, dar fără aciditate și fără risc asupra danturii sau oaselor dvs. Dacă aveți nevoie de mai mult gust, adăugați puțină aromă – de lămâie, busuioc sau mentă.

Cantități mari de sare

Natriul (sarea), la fel ca fosforul, perturbă metabolismul calciului, crescând riscul de osteoporoză. Sarea stimulează creșterea tensiunii arteriale, duce la oboseală, meteorism, cearcăne, deshidratare, iar pielea arată mai în vârstă.

O cantitate mare de sare se conține în produsele alimentare de tip fast-food, cele prelucrate, sau congelate. Chiar și supele de legume semipreparate pot conține până la jumătate din doza zilnică de sodiu per porție.

Înlocuiți-le cu... Fiți cu noi pe facebook:

...supe de casă, preparate din ingrediente sănătoase. Puteți condimenta supele cu ierburi sau condimente, care nu conțin sare.

Margarină

Dacă ați optat pentru margarină ca o alternativă sănătoasă a untului, este timpul să o reconsiderați.

Margarina este produsă din grăsimi vegetale, care, în mod normal, sunt lichide la temperatura camerei, dar sunt trecute printr-un proces chimic numit hidrogenare, pentru a deveni solide. Acest proces generează acizi grași trans – cel mai dăunător tip de grăsimi, care cresc nivelul de colesterol nesănătos mai mult decât grăsimile saturate. Ei declanșează inflamația, care nu doar crește semnele vizibile ale îmbătrânirii, dar contribuie și la apariția cancerului, bolilor cardiovasculare.

Înlocuiți cu...

...unt sau ulei de cocos.

Carnea procesată

Dacă după 40 de ani consumați carne procesată, precum crenvurști, șuncă, salamâ, atunci este timpul să renunțați. Ele conțin cantități mari de sodiu, sunt bogate în grăsimi saturate și acizi grași trans. Salamurile mai pot conține și nitrați, care deshidratează pielea, cresc semnele îmbătrânirii și vă fac să arătați obosiți.

Înlocuiți-le cu... Fiți cu noi pe facebook:

...carne de pui, curcan, ton și somon. Veți primi în continuare proteine de înaltă calitate (și în cazul tonului și somonului – grăsimi sănătoase), fără sodiu nociv și grăsimi trans.