Fii Sanatos


Paste integrale vs paste tradiționale

06/01/21 (15021 vizualizari)

Produsele din cereale integrale sunt mai bogate în fibre și substanțe nutritive decât omologii lor rafinați. În timpul procesării grâului se pierd aproximativ 60% din substanțele nutritive, inclusiv proteine, vitamine și minerale. În consecință, grâul procesat oferă mai puțin de jumătate din cantitatea de vitamine din grupa B și minerale. Pastele din făină integrală conțin mai puține calorii și furnizează aproximativ de trei ori mai multe fibre și 25% mai multe proteine decât pastele tradiționale.

Tipuri de paste din cereale

Deși pastele din grâu sunt cele mai pe larg utilizate, pentru prepararea acestora mai sunt folosite și alte cereale, cum ar fi orezul, hrișca, orzul, alacul, meiul, ovăzul, porumbul și quinoa.

Fideaua din soba este produsă, de obicei, din hrișcă rafinată și făină de grâu, dar există și tipuri de fidea soba, sau paste din hrișcă produse din 100% făină de cereale integrale.

Portivit nutriționiștilor, pastele din porumb conțin doar jumătate din cantitatea de proteine conținută în pastele tradiționale de grâu, dar acestea sunt mai bogate nutrițional.

Meiul și făina de ovăz sunt de obicei folosite pentru prepararea macaroanelor sau altor tipuri de paste mici.

Deoarece orezul alb face parte din cereale rafinate, pastele preparate din orez alb sunt întotdeauna un produs rafinat. Iar pastele din orez brun, sunt, în general, un produs din cereale integrale.

Pastele din cereale rafinate

Îndepărtarea stratului de cereale și germeni din ulei conferă pastelor tradiționale o durată de păstrare mai lungă, preparare rapidă, o textură familiară și o aromă ușoară și versatilă. În dependență de tip, 50-90% din nutrienții și fitonutrienții din cereale sunt îndepărtați în timpul procesării.

Pentru a aborda această pierdere substanțială de nutrienți, se solicită ca făina rafinată să fie îmbogățită cu vitamine și minerale specifice, inclusiv fier și vitamine din grupa B, acid folic, tiamină, riboflavină și niacină. Ca rezultat, pastele din făină rafinată îmbogățită conțin nivele mai mari de vitamine B și fier, decât cele preparate din făină integrală. Pastele tradiționale nu reprezintă sursă de fibre dietetice, cu excepția cazului în care în timpul procesării se adaugă fibre suplimentar.

Pastele din cereale integrale

Pastele din făină integrală sunt o sursă bogată de vitamine B și fier, și oferă cantități mai mari de seleniu, un nutrient cu proprietăți antioxidante. Pastele de grâu integral conțin și un nivel mai mare de acid alfa-linolenic, un compus care se transformă în organism în acizi grași omega-3.

De obicei, pastele făinoase din cereale integrale sunt preparate din grâu, orez brun sau hrișcă, dar mai pot fi utilizate și quinoa, alac, farro și kamut.

Nu toate pastele din cereale integrale sunt fabricate din 100% făină de cereale integrale.

Unele sunt fabricate dintr-un amestec de făină din cereale integrale, leguminoase măcinate și in, ingrediente care îmbunătățesc textura și sporesc conținutul de proteine și acid gras omega-3.

Componența

Potrivit Ministerului Agriculturii din SUA, o porție de spaghete tradiționale oferă 221 calorii, 8,1 g de proteine, 1,3 g de grăsimi și 43,2 g de carbohidrați, din care 2,5 g sunt fibre.

Iar o porție de spaghete din grâu integral conține 174 de calorii, 7,5 g de proteine, mai puțin de 1 g de grăsimi și 37,2 g de carbohidrați, din care 6,3 g sunt fibre - o cantitate echivalentă cu 25% de fibre. Fiți cu noi pe facebook:

Sfaturi:

  • Când alegeți un produs din cereale integrale, căutați cuvântul "integral" în fața fiecărei cereale de pe etichetă.
  • Pastele uscate clasice, din grâu, conțin doar un singur ingredient – grâu întreg dur.
  • Pastele din orez brun sunt o excepție, deoarece orezul brun face parte din cereale integrale.
  • Pastele etichetate ca "100% grâu" conțin numai făină de grâu, dar nu neapărat făină integrală de grâu. Termenul "multicereale" înseamnă că pastele sunt făcute din mai multe tipuri de cereale, dar care nu sunt neapărat integrale.
  • Etichetele care indică că pastele făinoase sunt "preparate din cereale integrale" trebuie să conțină o anumită cantitate de făină din cereale integrale.