Fii Sanatos


O nouă amenințare – virusul West Nile

20/06/19 (527 vizualizari)

Autorităţile greceşti sunt în stare de vigilenţă privind îmbolnăvirile cu virusul West Nile...

Informat înseamnă înarmat!

Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae, care se găsește atât în regiunile tropicale, cât și în cele temperate. Acesta infectează în principal păsările, dar poate infecta și oameni, cai, câini, pisici, lilieci, veverițe și iepuri domestici.

Virusul West Nile a fost izolat și identificat pentru prima oară în 1937 din sângele unei femei cu o maladie febrilă, din districtul West Nile, Uganda. Până în 1999, virusul a fost găsit doar în emisfera estică, mai frecvent în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și Europa. Au fost raportate izbucniri epidemice în Israel și Africa, majoritatea în cadrul armatei, colectivităților de copii și adulți sănătoși.

Principala cale de infecție la om este prin mușcătura unui țânțar infectat. De asemenea, în foarte puține cazuri, virusul West Nile poate fi transmis prin transfuzia de sânge, prin transplantul de organe, prin alăptare sau chiar în perioada de sarcină, de la mamă la copil. Este important de reținut că virusul West Nile nu poate fi răspândit prin contact fizic obișnuit, cum ar fi, de pildă, prin sărut.

Aproximativ 90% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom. De obicei, semnele bolii debutează în primele 15 zile din momentul în care persoana a fost înțepată de țânțar. Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infecție asimptomatică, al doilea este un sindrom de febră ușoară numit febră West Nile; cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile. Proporția populației aflată în aceste trei stări este de aproximativ 110:30:1.

Simptomele uşoare ale infecției cu virusul West Nile includ: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi inflamația ganglionilor limfatici. Dar boala se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, astfel că pot apărea și simptome severe, precum meningita sau encefalita. Potrivit medicilor, aproximativ una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Acestea sunt: febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire), dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune muscular, pierderea vederii, amorțeală și paralizie. Simptomele infecției cu virusulul West Nile pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea se face într-o perioadă lungă de convalescență.

Tratament

Nu există tratament specific. Organismul trebuie să lupte singur împotriva bolii. În cazul unei forme ușoare a infecției, vă puteți trata la domiciliu. Consumați multe lichide și odihniți-vă! Mergeți la medic pentru a fi monitorizat de un specialist. În cazul unei forme grave a infecției cu virusul West Nile, simptomele pot dura săptămâni sau luni, mai ales, dacă infecţia s-a răspândit la creier. În astfel de cazuri, internarea într-un spital este absolut necesară. Fiți cu noi pe facebook:

Profilaxia

  • Evitați pe cât posibil mușcăturile de țânțari. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi!
  • Evitați zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
  • Folosiți substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor!
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă, cu plase de protecție la ferestre!
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință și în jurul locuinței!
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei!
  • Îndepărtați recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer!

Sursa: www.ro.wikipedia.org, www.click.ro, www.romaniatv.net