Fii Sanatos


Excesul ponderal poate influența volumul creierului

21/06/19 (322 vizualizari)

Se știe că obezitatea este asociată cu o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv riscul crescut de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, dificultăți de respirație. Mai mult, un studiu recent a constatat o legătură intrigantă între excesul de țesut adipos și volumul creierului.

În cadrul unui studiu, publicat în Neurology, cercetătorii au analizat imaginile radiologice ale creierului a 10.000 de persoane, comparând datele indicelui masei corporale (IMC), raportului talie/șold și volumul creierului. S-a observat că persoanele cu un IMC mai mare de 30 kg/m2 și cu un raport talie/șold mai mare, au avut un volum mai mic a materiei cenușii din creier, comparativ cu persoanele mai suple. Acest efect a rămas evident chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul și alți factori care ar putea afecta volumul creierului, inclusiv vârsta, tabagismul, educația, activitatea fizică și istoricul bolilor mintale.

Mark Hamer, profesor în medicină la Universitatea Loughborough, din Anglia și autorul principal al studiului, susține că supraponderea și obezitatea au multe efecte asupra sănătății, deci nu este surprinzător faptul că acestea vor afecta și sănătatea creierului. Pe de altă parte, aceste rezultate indică doar o posibilă asociere între obezitate și volumul mai mic al substanței cenușii a creierului, și nicidecum nu afirmă că grăsimea corporală provoacă modificări ale acestuia. Astfel că, s-ar putea ca corelația să fie și inversă, adică modificările cerebrale să fie responsabile pentru schimbarea obiceiurilor alimentare, sațietate și adaos ponderal.

Pentru a afla mai multe răspunsuri, cercetătorii trebuie să supravegheze aceleași persoane în timp, monitorizând variațiile greutății corporale și volumului creierului.

Până atunci, rezultatele confirmă beneficiile menținerii unei greutăți corporale sănătoase, nu doar pentru reducerea riscului afecțiunilor cardiovasculare, ci și pentru menținerea sănătății creierului.

Tot Hamer a publicat recent date care arată că activitatea fizică poate crește volumul substanței cenușii, sugerând că exercițiile fizice pot fi o modalitate de a contracara unele influențe negative pe care le poate avea obezitatea asupra corpului și creierului.

Sursa: http://time.com/5498109/body-fat-brain-size/ Fiți cu noi pe facebook: