Fii Sanatos


Sistarea alăptării sau înţărcatul – când și cum

11/09/19 (2779 vizualizari)

Ce e bine să știi:

  • Poţi înțărca în orice moment după naștere și până la 5 ani.
  • E mai bine ca înțărcarea să decurgă treptat, prin reducerea lentă a numărului de alăptări.
    • Începe prin renunţarea la una din alăptări. O poți înlocui cu o sticluţă de lapte, un pahar de lapte sau apă, sau o gustare, în dependenţă de vârsta copilului. Odată ce sânii s-au adaptat, renunță la o altă masă.
    • Dacă folosești pompa, prelungește intervalul de timp dintre mese și pompează o perioadă mai scurtă de timp. Sânii se vor adapta la scăderea cererii, producând mai puțin lapte.
    • Înţărcarea rapidă sau bruscă poate provoca disconfortul sânilor, congestionarea, blocarea ductelor sau chiar infecția țesutului mamar numită mastită.
  • Dacă copilul nu este încântat de această serie de evenimente, încearcă să-l distragi cu jucării sau jocuri în timpul perioadelor de alăptare tipice, sau prin îmbrăţişări, sau învelindu-l într-o pătură.
  • Dacă trebuie să înțarci brusc sau dacă nu intenționezi să alăptezi deloc, medicul îți poate recomanda medicamente pentru reducerea lactaţiei, în dependenţă de situație.

Ce e bine să faci:

  • Decide când vrei să întrerupi alăptarea

Alăptarea oferă multe beneficii atât bebelușilor, cât şi mămicilor. Și Organizația Mondială a Sănătății, și AAP (American Academy of Pediatrics) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea alăptării în timpul diversificării alimentaţiei până în primul an sau „atât timp cât își doresc reciproc mama și copilul”. Multe mame optează pentru alăptare chiar şi până la o vârstă mai mare de 2 ani, iar altele sistează alăptarea mult mai devreme, fie din cauza incapacităţii fizice, fie din cauza administrării unui medicament contraindicat în timpul alăptării, fie din motivul revenirii la serviciu, fie din alte motive personale.

Dr. Anne Eglash, cofondator la Academy of Breastfeeding Medicine, organizaţie medicală care au drept scop promovarea, protecţia și susținerea alăptării, a afirmat că orice alegere a mamei este una corectă!

  • Alege modul potrivit

Înțărcarea nu trebuie să lucreze după principiul totul sau nimic. Atât timp cât alimentația este bine stabilită, poți reduce frecvența alăptării, dar fără a te opri de tot. Organismul se va adapta. Chiar și mamele care decid să alăpteze o dată sau de două ori pe zi, își pot menține lactația.

Oricare nu ar fi modalitatea de înțărcare, specialiștii spun că trebuie făcută treptat. Încearcă să nu renunți la alăptare decât dacă este necesar.

Atunci când dorința de sistare a alăptării pare să vină din partea bebelușului, nu uitați că este ceva obișnuit ca bebelușii să refuze temporar sânul, mai ales între 4 și 7 luni. Aceasă dorință mai este numită greva de alăptare și nicidecum nu este semn că copilul este gata să fie înţărcat.

Dacă dorești ca copilul să ia desinestătător decizia referitor la sistarea alăptării, atunci ar fi bine să te înarmezi cu răbdare... Aceast lucru se poate întâmpla fie la a cincea zi de la naștere, fie peste 18-20 luni.

  • Înțarcă treptat

Prin eliminarea treptată a meselor de alăptare în decurs de câteva zile sau chiar săptămâni, vei reduce riscul complicațiilor la nivelul sânilor, dar și bebele se va adapta mai ușor.

Mai întâi, trebuie să alegi o masă pe care o vei omite, una de care sugarul nu este foarte atașat. De obicei, bebelușii sunt mai atașați de prima hrănire – cea de dimineață, și de cea de înainte de culcare, astfel că dr. Eglash recomandă renunțarea la o masă de după-amiază. Tot atunci și mama produce mai puțin lapte. După câteva zile, odată ce sânii încep să se adapteze, poți omite următoarea masă. Dacă ai renunțat la o masă de după-amiază, poţi renunța și la una de dimineață. Continuă să omiți astfel mesele până când nu vei înțărca copilul.

De fapt, renunțarea la o alăptare nu înseamnă să renunți la o hrănire. Dacă bebelușul este mai mic de 6 luni, îi poţi da lapte stors sau praf din sticlă. Dacă copilul are mai mult de 6 luni, poate bea lapte stors sau praf din cană. Copiilor mai mari le poți oferi o băutură sau o gustare.

  • Ajută copilul să se adapteze

Înțărcarea treptată este benefică nu doar pentru mamă, ci și pentru copil, ajutându-l să se adapteze la noul program. Pentru a înțărca un copil mai mic de 12 luni, încearcă următoarele strategii:

  • Folosește diverse metode de distragere: o carte, jucărie sau un joc.
  • Reînnoește rutina. Dacă alăptarea înainte de culcare este dificilă de omis, lasă-l pe partener să culce copilul. Dacă după-amiază de-obicei alăptezi acasă, duceţi-vă în parc. Dezvoltă noi rutine care elimină alăptarea din ecuație.
  • Oferă-i confort: favorizează apropierea și răspunde necesităţilor copilului prin îmbrățișări sau citirea unei cărți speciale. Înțărcarea copiilor mai mari poate fi mai ușoară, deoarece ei tind să mănânce mult mai puțin decât sugarii și, prin urmare, probabil că vei produce și mai puțin lapte. Totuși, Dr. Eglash susţine că înțărcarea copiilor mai mari poate fi dificilă, deoarece deseori ei sug pentru propriul confort. Până la 15 luni copiii înțeleg ce li se cere, dar „încă mai planifică să obțină ceea ce își doresc”, a adăugat ea. Cu copiii mai mari planul de înțărcare se discută în comun și din timp. Aceasta va reduce din stres. Implică-l în jocuri sau activități speciale în locul alăptării tipice. Jucăria sau pătura preferată îi va oferi un plus de confort. Recunoașterea faptului că copilul dvs. se simte furios, trist sau speriat și discuția despre aceste momente, la fel este o strategie de reducere a stresului.

  • Ameliorează discomfortul sânilor

Dacă sânii devin inconfortabil de plini, poartă unui sutien de susținere, aplică comprese reci (pune discuri pentru alăptare în congelator, apoi folosește-le ca compresă), iar la necesitate – administrează ibuprofen. Frunzele reci de varză puse în sutien par să ofere o oarecare ușurare, deși dovezile sunt neconcludente.

Poți pompa sau scurge manual o parte din lapte, pentru a reduce discomfortul. Chiar și un duș cald poate fi suficient pentru a elibera lapte. Dar, nu goli niciodată sânii complet.

  • Dacă trebuie să sistezi brusc alăptatul, stoarce cât mai puţin lapte

Atunci când înțărcarea este inevitabilă, indiferent de cauză, cea mai bună strategie este să elimini cât mai puțin lapte. Cu cât storci mai puțin, cu atât vei produce mai puțin.

Înțărcarea bruscă, în special pentru femeile care alăptează de multe ori pe zi, poate duce la disconfortul sânilor, angorjare, blocarea canalelor sau chiar la mastită. Pentru a ameliora această stare, implementează una din strategiile enumerate mai sus.

Există și medicamente care inhibă producția de lapte. Consultă un medic.

  • Când trebuie să-ți faci griji

Cea mai gravă complicație a unei înțărcări este mastita, o infecție a țesutului mamar care necesită adesea antibiotice. Simptomele mastitei pot include roșeață, inflamaţia și sensibilitatea sânilor, febră sau alte simptome asemănătoare gripei. Dacă apar aceste simptome, consultaţi medicul. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: https://parenting.nytimes.com/feeding/how-to-wean-breastfeeding?module=article-group&topic=Baby&rank=1&position=6