Fii Sanatos

Sfaturi ce vă pot ajuta să salvați viața copilului

Vacanța de vară – timpul distracției și jocurilor, dar totodată este și o perioadă riscantă pentru copii. Statisticele constată ca rata de accidente grave în rândul copiilor crește în timpul vacanței de vară. Experții susțin că de multe ori negăm și nu credem că lucrurile pot merge prost, dar cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor vă va face să nu vă simțiți neajutorați în cazul unei situații de urgență.

Două treimi dintre părinți nu știu ce să facă într-o situație de urgență – asigurați-vă că nu sunteți unul dintre ei!

Copilul înghite ceva dăunător

Substanțele nocive: alcool, droguri, produse chimice, detergenți, sau chiar plante. În primul rând, trebuie să identificați ce a consumat copilul, când, și în ce cantitate. Sunați la 903 sau mergeți direct la spital, luând sticla cu substanța consumată.

Dacă copilul s-a sufocat cu un corp străin solid și strânge pieptul sau gâtul și nu poate vorbi, respira sau tuși.

  • Pasul unu: Aplicați-i cinci lovituri la spate, lovind ferm între omoplați, cu podul palmei. Acest lucru crează o vibrație puternică și presiune în căile respiratorii, care este deseori suficient pentru a îndepărta majoritatea blocajelor și să le permită să respire. Dacă nu este efect...
  • Pasul doi: Aplicați-i cinci lovituri abdominale. Țineți copilul cu mâinile în jurul taliei și trageți în sus și spre interior, deasupra abdomenului. Acest lucru comprimă aerul din plămâni și ar trebui să disloce obiectul. În cazul în care nu funcționează, repetați pașii unu și doi.
  • Sunați la 903 în cazul în care obiectul nu a fost dislocat nici după trei cicluri de lovituri pe spate și comprimări abdominale.

Vezi și reportaj videoPrimul ajutor în caz de aspirare a unui corp străin de către copil - Codreanu Oleg


Copilul se sufocă

Important! Tehnica de curățare a căilor respiratorii la copii este diferită. Iată ce trebuie să faceți:

  • Pasul unu: Aplicați cinci lovituri la spate. Țineți fața copilului în jos, de-a lungul antebrațului, sprijinind capul, cu capul mai sus decât restul corpului, lovind cu fermitate pe spate, între omoplați. În cazul ineficienței loviturilor pe spate, ce nu dislocă obiectul, treceți la...
  • Pasul doi: cinci lovituri în piept. Întoarceți copilul cu fața în sus și așezați două degete la mijlocul pieptului, chiar sub mameloanele. Împingeți, de cinci ori, spre interior și în sus. Dacă acest lucru nu funcționează, repetați pașii unu și doi.
  • Sunați la 903 în cazul în care obiectul nu a fost dislocat nici după trei cicluri de lovituri în spate și piept.


Convulsii febrile

Temperatura înaltă poate provoca convulsii febrile la copii, de aceea cel mai sigur pentru copii este administrarea antipireticelor la primul semn de febră.
În timpul unei crize, copilul își arcuiește spatele, corpul devine rigid și reține respirația. În primul rând, protejați bebelușul sau copilul de traumatisme. Îndepărtați obiectele ce pot răni copilul în timpul crizei. Utilizați o pătură sau o haină pentru a proteja capul de traumatism. Se vor scoate hainele exterioare pentru a scădea temperatura. În cazul în care camera în care se află copilul este cald, asigurați-i un flux de aer proaspăt.

După ce criza a trecut, ajutați-l să se odihnească, culcându-l pe o parte, cu capul înclinat pe spate pentru a-l ajuta să respire. Dacă simptomele continuă sau este prima criză, cereți sfatul medicului.

În caz de arsură

Vezi și reportaj video: Primul ajutor în caz de arsuri - Codreanu Oleg 

Locul arsurii se ține sub jet de apă rece timp de 10 minute, în ciuda protestelor copilului. În cazul unei arsuri, fiecare secundă contează și cu cât mai repede pielea este răcită, cu atât durerea este mai mică, se micșorează leziunile nervilor și riscul de cicatrizare. După ce arsura a fost răcită, se acoperă cu o folie alimentară de plastic sau o pungă de plastic curată. Acest lucru oferă o acoperire ideală, deoarece plasticul nu se lipește de arsură, o menține curată și umedă și reduce durerea prin păstrarea aerului de la suprafața pielii. Sunați la 903, dacă este necesar. Întotdeauna solicitați sfatul medicului dacă bebelușul sau copilul a suferit o arsură.

Lovitură la cap

O lovitură la cap poate duce la apariția durerii locale sau durerii de cap. Ca rezultat poate apărea un cucui și paliditatea feței. Lăsați bebelușul sau copilul să se odihnească și aplicați-i ceva rece, de exemplu alimente congelate învelite într-un prosop. Acest lucru reduce inflamația externă, edemul și durerea. Dacă apare pierderea conștienței, copilul devine somnoros sau apare voma, sunați la 903 sau transportați imediat copilul la spital, deoarece acestea pot fi un semn de comoție cerebrală sau a unui traumatism cerebral mai grav.

Vezi și reportaj video: Traumatismele cranio-cerebrale la copii - Litovcenco Anatol

În caz de fractură

După o cădere sau lovitură, copilul poate avea un os fracturat, dacă apare o durere insuportabilă sau o poziție nefirească a membrului traumat. Nu mutați copilul, doar susțineți membrul traumat cu perne sau haine, pentru a preveni mișcările inutile. Acest lucru ameliorează durerea și previne consecințele traumei. Dacă este posibil, sprijiniți membrul mai sus și mai jos de fractură. Sunați la 903 și continuați sprijinirea membrului până când sosește ambulanța.

O reacție alergică severă

Cauzele cele mai frecvente ale unei reacții alergice severe sau "anafilaxie" sunt: drogurile injectabile, nucile, fructele de mare, ouăle, înțepăturile și mușcăturile de insecte. Copilul poate dezvolta erupție cutanată, roșeață, prurit sau inflamație pe mâini, picioare sau față. Respirația poate încetini și pot apărea vărsături și diaree. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, sunați imediat la 903. O reacție alergică poate să apară foarte repede și este potențial fatală, deoarece aceasta poate duce la inflamația căilor respiratorii.

Copilul este inconștient și nu respiră

Vezi și reportaj video: Primul ajutor în caz de leșin - Codreanu Oleg

Acesta este scenariul de care se tem toți... În primul rând, verificați respirația. Înclinați-i capul pe spate și uitați-vă la piept, pentru a vedea dacă se ridică și simțiți respirațiile pe obraz. Dacă ați confirmat că nu respiră, rugați pe cineva să apeleze 903. Dacă sunteți singur, efectuați respirație artificială și comprimări pe piept timp de un minut, apoi sunați la 903. Faceți cinci respirații. Înclinați capul pe spate, astupați nasul și efectuați respirații gură-la-gură, de cinci ori. Faceți 30 de compresii toracice. Apăsați ferm în mijlocul pieptului, cu o singură mână. În acest caz imităm lucrul inimii, menținînd pomparea sângelui. Dacă sunteți mai mic sau copilul este mare, poate fi necesar să utilizați două mâini. Faceți două respirații, apoi continuați cu cicluri de 30 de compresii toracice și două respirații până la sosirea ambulanței.

Bebelușul este inconștient și nu respiră

Important! Tehnica este diferită pentru bebeluși. În primul rând, verificați respirația prin înclinarea capului pe spate, aceasta deschide căile respiratorii, trăgând limba înainte. Urmăriți mișcările pieptului și simțiți respirația pe obraz. În absența respirației, apare paliditate sau culoarea albastră a tegumentelor. După ce ați confirmat că bebelușul nu respiră, rugați pe cineva să apeleze 903. Dacă sunteți singur, efectuați respirație artificială și compresii toracice timp de un minut, apoi sunați la 903. Faceți cinci respirații. Înclinați capul pe spate, astupați gura și nasul bebelușului cu gura dvs. și faceți respirații de cinci ori, în căile respiratorii. Apoi faceți 30 de compresii toracice. Apăsați ferm în mijlocul pieptului cu două degete, apoi eliberați. Faceți două respirații, apoi continuați cu cicluri de 30 de compresii toracice și două respirații până la sosirea ajutorului. Fiți cu noi pe facebook:

O vară plină de aventuri frumoase vă dorim!