Fii Sanatos


Fitoterapia în luptă cu problemele de gen feminin

20/10/17 (3102 vizualizari)

Trifoiul roşu (Trifolium pratense) – remediu excelent către care se merită de apelat pentru a avea o menopauză liniștită! Aceasta este o plantă medicinală cu conţinut crescut de izoflavonoizi, cunoscuţi prin proprietățile lor pseudo-estrogenice. Isoflavonoizii acţionează prin blocarea efectelor secundare ale menopauzei (bufeuri, transpiraţii nocturne sau anxietate), provocate de nivelul scăzut de estrogeni.

Pentru a reduce intensitatea bufeurilor de căldură, trifoiul poate fi asociat cu salvia - cunoscută prin efectele sale de antiperspirant, precum şi cu hameiul.

Trifoiul roşu este implicat şi în lupta împotriva osteoporozei - boală caracterizată prin fragilitate osoasă, care se dezvoltă la femei tot în perioada de menopauză, deoarece deficitul de estrogeni determină şi o scădere a masei osoase. În acest caz, trifoiul roșu se combină cu lucerna - ​o plantă perenă ale cărei frunze sunt folosite pentru prepararea sucului.

În caz de cicluri menstruale neregulate sau sindrom premenstrual este binevenit uleiul de luminiţă (Oenothera biennis). Acest ulei este bogat în acizi grași esențiali, inclusiv acid gama linoleic, care acționează în mod direct prin atenuarea problemelor asociate cu sindromul premenstrual, cum ar fi balonare, sensibilitatea sânilor, dureri de cap, iritabilitate, indispoziţie.

În cazul simptomului de picioare grele, uleiul de luminiţă se combină cu ghimpele pădureţ (Rúscus aculeatus), care vor ameliora circulaţia sângelui şi vor reduce din edem.

Pentru femeile care alăptează, feniculul și schinduful sunt minunate pentru a stimula secreţia laptelui. Fiți cu noi pe facebook: