20/10/17 (2890 vizualizari)
Un studiu belgian a ajuns la concluzia că o treime din femeile gravide suferă de deficit de fier, în primul trimestru de sarcină, ceea ce a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a patologiei glandei tiroide.
Dr. Flora Veltri, de la Université Libre din Bruxelles, Belgia și colegii ei, au declarat că deficitul de fier în timpul sarcinii a fost asociat cu un risc semnificativ crescut de disfuncții tiroidiene și patologie autoimună tiroidiană. Echipa de cercetare a declarat, în European Journal of Endocrinology, că această legătură a fost asociată și cu un risc crescut de hipotiroidită subclinică. Carența de fier a fost asociată cu un risc de 57% mai mare de autoimunitate tiroidiană, iar nivelul scăzut de fier a fost asociat cu un risc de 52% mai mare de autoimunitate tiroidiană și un risc dublu de hipotiroidism subclinic.
Co-autorul studiului, dr. Kris Poppe, de la aceeași universitate, a remarcat că există foarte puțină literatură despre legătura dintre deficitul de fier și alterarea funcției tiroidiene, cu toate că el a observat acest lucru în practica sa. El susține că în practica sa zilnică ca endocrinolog, a observat că ginecologii deseori depistează la femeile gravide dereglări tiroidiene și de multe ori ele au, de asemenea, un nivel scăzut de fier. Deficitul de fier nu este o problemă din trecut, ci rămâne o problemă actuală de sănătate la multe femei gravide. De aceea, ar fi ideal ca nivelul feritinei să fie măsurat înainte de sarcină, și, în mod sigur, în timpul primului trimestru de sarcină.
În general, 35% din femei au prezentat deficit de fier, și o parte mult mai mare de femei cu deficit de fier au avut o asociere cu autoimunitatea tiroidiană (10%, față de 6%) și hipotiroidism subclinic (20%, față de 16% ), comparativ cu femeile fără deficit de fier.
Dr. Scott Sullivan, de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, din Charleston, a caracterizat studiul ca fiind "interesant și bine executat" și a fost de acord că patologia tiroidiană este puțin studiată la femei, mai ales în timpul sarcinii. "Această idee trebuie să fie reaplicată într-un alt studiu, de preferință într-o populație diferită", a declarat Sullivan, care nu a fost implicat în cercetare. "Studiul poate avea potențial pe viitor, unde medicii ar putea solicita efectuarea screening-ului funcției tiroidiene la femeile cu deficit de fier sau anemie, care nu se face în prezent."
Nivelurile de fier au fost, de asemenea, corelate invers cu hormonul stimulator tiroidian (TSH) și a fost corelat pozitiv cu fT4, care măsoară funcția tiroidiană. Nu au existat asociații semnificative între deficitul de fier și indicele de vârstă sau de masă corporală (IMC). Veltri și colegii ei au efectuat analize la 1.900 de femei, implicate într-un studiu prospectiv în curs de desfășurare. IMC și vârsta au fost similare la cele două grupuri.
Sullivan, de asemenea, a remarcat faptul că studiul nu dovedește, în mod direct, cauza acestei relații și că nivelul de feritină poate indica altceva. Nivelul scăzut de fier poate fi cauzat de un regim alimentar deficitar, îngrijire precară, cantitate scăzută de iod sau alți factori. Fiți cu noi pe facebook:
Poppe a declarat că obiectivul următor este examinarea rezultatelor sarcinii la femeile cu și fără deficit de fier, pentru a vedea dacă deficitul de fier, disfuncțiile tiroidiene, sau ambele, sunt asociate în rezultatul sarcinii. El a subliniat, totuși, importanța testării nivelului fierului în timpul sarcinii. Alți investigatori au constatat deja că deficitul de fier trebuie corectat în timpul sarcinii, din mai multe motive obstetricale, în afară de asocierea cu probleme ale glandei tiroide.