Fii Sanatos


Relațiile sexuale regulate sunt benefice pentru femeile în vârstă, dar pot fi fatale pentru bărbați

29/05/20 (2089 vizualizari)

Relațiile sexuale regulate acționează pozitiv asupra sănătății femeilor vârstnice, dar por fi fatale pentru partenerii lor de sex masculin.

Cercetătorii din SUA susțin că bărbații cu vârsta cuprinsă între 57-85 de ani, care au avut relații sexuale o dată pe săptămână sau mai des, au avut un risc de două ori mai mare de a suferi un atac de cord, în termen de cinci ani, decât bărbații inactivi sexual. În schimb, rezultatele cercetărilor sunt în favoarea femeilor sexual active, cu vârsta cuprinsă între 57-85 de ani. Comparativ cu femeile inactive sexual, riscul de hipertensiune arterială a fost mai mic după cinci ani de supraveghere.

În cadrul proiectului National Social Life, Health and Ageing Project, cercetătorii au analizat, pe scară largă, modul în care sexul afectează sănătatea inimii. 2204 participanți în cercetare, cu vârsta cuprinsă între 57-85 de ani, au fost interogați primar și apoi cinci ani mai târziu. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Health and Social Behaviour. Sociologul și prof. Hui Liu, de la Michigan State University, a declarat că "se știe că contactul sexual este benefic pentru starea de sănătate a tuturor. Dar, surprinzător a fost faptul că sexul o dată pe săptămână sau mai des, crește riscul patologiilor cardiovasculare la bărbații mai în vârstă, și acesta este de două ori mai mare decât la bărbații sexual inactivi. Mai mult, bărbații care au primit plăcere și satisfacție după relațiile sexuale, au avut un risc mai mare de probleme cardiovasculare decât bărbații care au fost mai indiferenți."

Prof. Liu susține că "pentru că bărbații mai în vârstă, din motive medicale sau emoționale, au mai multe dificultăți în atingerea orgasmului, ei întîmpină un grad mai mare de epuizare și un stres cardiovascular enorm. Și dacă sexul moderat menține sănătatea bărbaților vârstnici, un regim sexual mai intens sau prea plăcut, poate reprezenta un factor de risc cardiovascular."

În schimb, prof. Liu susține că "pentru femei, avem o veste bună, calitatea bună a vieții sexuale poate proteja femeile vârstnice de riscul cardiovascular în viitor."

Studiile anterioare sugerează că o relație apropiată, puternică și profundă este o sursă importantă de sprijin social și emoțional, ce poate reduce stresul și promova bunăstarea psihologică și, la rândul său, sănătatea cardiovasculară. "Cu toate acestea, femeile pot dobândi astfel de beneficii, doar în relații de bună calitate." Fiți cu noi pe facebook:

Prof Liu este de părerea că "medicii trebuie să discute cu pacienții vârstnici de sex masculin despre potențialele riscuri ale unei activități sexuale prea intense și, poate, ar trebui să monitorizeze bărbații ce au relații sexuale frecvente, pentru depistarea precoce a problemelor cardiovasculare."