Fii Sanatos


Zincul – indispensabil pentru imunitatea persoanelor în etate

19/10/20 (1737 vizualizari)

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar slăbește, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate, uneori fatale. Un pericol aparte pentru sitstemul imunitar îl prezintă nivelul scăzut de zinc.

De ce zincul?

Zincul este esențial pentru sinteza ADN-ului și proliferarea celulară, din care motiv, celulele cu rată înaltă de proliferare, precum celulele imunitare (macrofagele, neutrofilele, celulele T killer, limfocitele T și B), depind de o aprovizionare adecvată.

Ce spun studiile?

Cercetările sugerează că, menținerea unui nivel adecvat de zinc, mai ales pentru persoanele în vârstă, are o importanță deosebită pentru prevenirea pneumoniei, aceasta fiind una din cele mai frecvente patologii.

Într-un studiu efectuat în azilurile de bătrâni, vârstnicii cu un nivel normal de zinc, au avut o incidență mai mică a pneumoniei și au avut o necesitate de două ori mai mică în antibiotice, comparativ cu cei cu nivel scăzut de zinc.

Altele studii, care au cercetat suplimentarea cu zinc la persoanele vârstnice, sugerează că îmbunătățirea nivelului acestuia, ameliorează funcționarea sistemului imunitar și rezistența la infecții.

Astfel, un studiu din a.2007, care a inclus adulți cu vârsta cuprinsă între 55 și 87 de ani, au determinat un nivel mai scăzut de zinc, o reacție marcată a stresului oxidativ și un nivel crescut al markerilor inflamatorii, comparativ cu adulții tineri. Jumătate dintre adulții vârstnici au administrat suplimente de zinc timp de 12 luni, iar cealaltă jumătate a luat placebo. În grupul vârstnicilor ce au administrat zinc, rata infecțiilor respiratorii, a markerilor de inflamație și a stresului oxidativ, a fost mai mică decât în grupul placebo.

Ce poate împiedica absobția zincului?

  • Fitatul, un compus antioxidant din cerealele integrale, legume, nuci și semințe, împiedică absorbția anumitor minerale, inclusiv a zincului.
  • Alte minerale, cum sunt fierul și calciul, interferă cu absorbția zincului.
  • Cuprul, de asemenea, concurează cu zincul în legarea cu proteinele intracelulelare.

Pe lângă rolul său în sistemul imunitar, zincul, de asemenea, reduce stresul oxidativ, reglează expresia multor gene, participă la sinteza și secreția de insulină. Fiți cu noi pe facebook:

Menținerea nivelului de zinc este cheia pentru o viață lungă și sănătoasă.

Sursa foto: www.retetecugust.com