Fii Sanatos


Femeile care nasc după 35 de ani au o dezvoltare intelectuală mai bună la vârstă înaintată

19/12/19 (1841 vizualizari)

Un studiu, efectuat de cercetătorii University of Southern California, a constatat că, femeile au o dezvoltare cerebrală o mai bună după instalarea menopauzei, dacă: au născut ultimul copil după vârsta de 35 de ani, au folosit contraceptive orale mai mult de 10 ani sau dacă ciclul menstrual s-a instalat înainte de 13 ani. 

După cum susține Dr. Roksana Karim, autorul principal al studiului, acesta este primul studiu care are ca scop cercetarea asocierii dintre vârsta ultimei sarcini, ca un marker al creșterii nivelului de hormoni de sarcină, și funcția cognitivă la o vârstă mai înaintată. "Concluziile cercetării noastre nu sunt de a recomandă femeilor să aștepte până la vârsta de 35 de ani pentru a naște ultimul copil, dar oferă dovezi solide în favoarea asocierii pozitive între vârsta târzie a ultimei sarcini și dezvoltarea cognitivă mai târziu în viață", a declarat Karim. Femeile aflate în menopauză, care au avut ultima sarcină după 35 de ani, au prezentat o memorie verbală mai bună. Cele care au avut prima sarcină la vârsta de 24 de ani sau mai târziu, au avut funcții executive precum controlul atenției, memoria operațională, raționamentul și rezolvarea problemelor, semnificativ mai bune.

Principalii hormoni implicați sunt estrogenii și progesteronul. În studii pe animale, estrogenii au un efect benefic asupra mecanismelor biochimice la nivelul creierului, funcției și structurii acestuia, iar progesteronul este asociat cu creșterea și dezvoltarea țesutului cerebral.

Studiul, publicat în Journal of the American Geriatrics Society, a inclus 830 de femei cu vârsta medie de 60 de ani. Participantele au fost supuse unor teste de evaluare a memoriei verbale, vitezei psihomotorii, atenției și concentrării atenției, planificării, percepției vizuale și memoriei. Studiile anterioare au arătat că la multe femei aflate în perioada postmenopauzală, scade capacitatea intelectuală și memoria. Iar o creștere a nivelului de estrogeni și progesteron pare a fi benefică.

Studiul a constatat că și alte evenimente ce țin de reproducere au fost importante pentru funcția cognitivă la o vârstă mai înaintată. Astfel, o perioadă mai îndelungată de timp între prima și ultima menstruație – perioadă reproductivă lungă – s-au dovedit a fi valoroase pentru funcția executivă. Folosirea contraceptivelor hormonale timp de cel puțin 10 ani, a fost benefică pentru memoria verbală și capacitatea de gândire critică. Femeile care nu au dus sarcina până la termen și cele care au născut doi copii, au avut o capacitate cognitivă mai bună, la fel ca și memoria verbală și funcția executivă, în comparație cu femeile care au avut doar o singură sarcină la termen. Fiți cu noi pe facebook:

"Nu suntem siguri dacă este vorba doar de efectul pozitiv al estrogenilor, deoarece sunt și alți factori, ca modificările corpului, și factorii de stres psiho-sociali din timpul sarcinii, care, de asemenea, pot avea un impact asupra funcțiilor cognitive și emoționale ale femeilor."