Fii Sanatos


Discuție în direct cu medicul de familie Tatiana Manoli-Malic, despre afecțiunile de sezon

18/12/18 (4377 vizualizari)

Virozele de sezon fac ravagii... E vorba despre simple răceli sau viruși mutanți, ne va spune medicul de familie Tatiana Manoli-Malic.

Răceli, angine, sinuzite, bronșite... la fiecare pas... Îți vine să nu mai ieși din casă... Cum am putea să ne dăm seama că este o simplă răceală sau o viroză, sau poate chiar gripă?

 • Bună întrebare... uneori ea are răspuns, alteori – nu prea... Astfel dacă o persoană știe că a fost expusă la o temperatură joasă sau curent de aer rece și nu a fost în contact cu alte persoane bolnave, atunci cel mai probabil este o simplă răceală. Pe când, viroza este o afecțiune rezultată în urma interacțiunii organismului cu un virus. De obicei, persoana suspectează contactul cu o persoană bolnavă, purtătoare de virus.

Dar gripa? 

 • Gripa tot e o afecțiune virală, provocată de virusul gripal. Acest virus este cunoscut prin agresivitatea sa. Datorită acestui fapt, oamenii o recunosc imediat, chiar și fără consultația medicului, simptomele fiind agresive și severe, ceea ce o face diferită de alte viroze.

Care simptome trebuie să ne pună în gardă?

 • Simptomele provocate de răceală nu trebuie să ne pună în gardă. De obicei ele sunt ușoare, locale, care se manifestă la nivelul părții superioare a aparatului respirator, adică provoacă rinită cu eliminări nazale, strănut, durere în gât sau disconfort la deglutiție. Simptomele generale, precum febra, slăbiciuni generale, apatie, somnolență, dureri de cap, se întâlnesc mai rar și trec de la sine timp de 3-5 zile.  Nu necesită tratament medicamentos.
 • Viroza decurge mai sever, în dependență de virulența (agresivitatea) virusului. Simptomele cele mai frecvente pot fi locale, ca rinoree, strănut, ochi roșii, și generale: subfebrilitate sau febră, cefalee, dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, inapetență etc. Dacă la apariția primelor simptome se administrează preparate antivirale, atunci viroza trece mai ușor și mai repede. În cazul gripei, simptomele sunt aceleași, dar mult mai severe: durerile mai intense, febra mai înaltă, iar starea generală – mai alterată. Se indică regim la pat.

Virozele din acest sezon au vreo particularitate aparte?

 • Da, o particularitate a virozelor din acest sezon este un simptom chinuitor: tusea iritativă, prelungită. Acest lucru este cauzat de faptul că infecţiile virale au ca zonă de atac laringele. Tusea apare datorită inflamaţiei mucoasei laringiene şi este caracteristic accesul de tuse seacă şi care cedează greu la medicaţia antiinflamatoare.

Când trebuie să ne adresăm la medic?

 • Maturii, trebuie să se adreseze la medic dacă febra înaltă se menține mai mult de 3 zile. În cazul copiilor adresarea la medic este urgentă în caz de:
  • Copii mai mici de 1 an, care prezintă 2 sau mai multe simptome;
  • Semne de deshidratare moderată sau severă (buze uscate, lipsa urinei de mai mult de 8-10 ore, plânset fără lacrimi, apatie, somnolență excesivă);
  • Tusă persistentă împreună cu dureri în piept, dificultăți de respirație (ceea ar putea fi pneumonie).

Dacă e să ne referim la tratament, când, pentru ce și cum trebuie administrate antibioticele?

 • Este cunoscut fapul că tratamentul în cazul răcelilor și virozelor este simptomatic. Pentru a scurta evoluţia bolii şi a preveni complicaţiile, este foarte important repausul la pat, timp de câteva zile. Se administrează remedii care scad febra și reduc inflamația, antivirale. Iar, pentru a micșora intoxicația se administrează cât mai multe lichide. Antibioticele nu acționează asupra virusului și nu sunt folosite ca tratament de bază al virozelor, dar sunt inevitabile în caz de complicații ale acestora, precum bronșite, pneumonii.

Cum e mai corect de procedat - de chemat medicul la domiciliu sau adresarea la centre de sănătate (centrul medicilor de familie)?

 • După cum am menționat, în cazul copiilor, în special până la 1 an, este importantă adresarea cât mai rapidă la medic, deoarece la micuți, o viroză simplă, tratată incorect, se poate complica rapid cu bronșite sau penumonii. Este abolut indicată contactarea medicului de familie, indiferent, prin invitație la domiciliu, sau adresare direct la centrul de sănătate, deoaece acesta este medicul care cunoaște cel mai bine starea de sănătate a pacientului, patologiile concomitente, etc., de care va depinde evoluția bolii și eficacitatea tratamentului. Dacă medicul de familie nu este disponibil, persoana poate apela serviciul de urgență sau a se adresa direct la CMF, pentru a fi examinat de medicul de familie locțiitor.

Ce ne puteți recomanda ca profilaxie?

 • Profilaxia este de 2 tipuri: primară – vaccinarea, împotriva unor viruși, care se face la persoanele din grupul de risc (medicii, pedagogi, persoane cu imunitatea compromisă, etc.) și secundară, care include un mod sănătos de viață – sport și consum bogat de fructe și legume, administrarea de vitamine și minerale, mai ales în sezonul rece, îmbrăcăminte corespunzătoare temperaturii de afară, igienă corespunzătoare ș.a.

Multă sănătate!