Fii Sanatos


Este oficial: yoga combate depresia

05/11/17 (523 vizualizari)Faptul că yoga este benefică atât pentru sănătatea fizică, dar și mentală, a fost confirmată de cercetătorii Universității din Boston, care spun că orele yoga, de cel puțin două ori pe săptămână, înlătură depresia.

 

Studiul, publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, a inclus 30 de persoane cu depresie clinică, cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, care fie nu au luat antidepresive sau au luat o doză constantă, timp de cel puțin trei luni. Participanții au fost repartizați în două grupuri uniforme.

 

Primul grup a efectuat 3 sesiuni yoga a câte 90 de minute în grup și 4 sesiuni yoga a câte 30 de minute la domiciliu, săptămânal.

Persoanele din cel de-al doilea grup au efectuat 2 sesiuni yoga a câte 90 de minute în grup și 4 sesiuni yoga a câte 30 de minute la domiciliu, săptămânal.

Pe parcursul orelor s-au practicat și 20 de minute de exerciții de respirații lente, încete, cu cinci inspiruri, după care urma expirul pe nas, într-o minută.

După trei luni de cercetare, majoritatea participanților au redus punctajul în chestionarul de screening al depresiei, cu cel puțin 50%. Și, după cum era de așteptat, cu cât mai multă yoga, cu atât mai bine; cei care au avut activități de trei ori pe săptămână au avut scoruri mai mici a depresiei, decât cei care au avut activități de doar două ori pe săptămână.

Acest efect benefic al orelor de yoga este o veste bună pentru persoanele care luptă cu depresia. Autorul principal al studiului, dr. Chris Streeter, profesor în psihiatrie și neurologie de la Boston University School of Medicine, spune că, comparativ cu medicația antidepresivă, yoga are mai puține efecte secundare. Tot el, afirmă că persoanele care nu au răspuns la tratamentele tradiționale, ar putea obține ameliorări prin intermediul yoga și respirației profunde, acestea având ca țintă sistemul nervos autonom. Dacă sistemul nervos autonom este echilibrat, atunci și restul creierului funcționează mai bine.

Cercetările arată că 40% dintre persoanele ce administrează antidepresive nu scapă complet de ea. Posibil că, combinând tratamentul antidepresiv și exercițiile yoga se va obține o eficacitate mai înaltă a tratamentului. Fiți cu noi pe facebook: