Fii Sanatos


Fiți conștienți, adresarea la timp este cheia succesului, ne spune dr.Constantin Pasecinic, medic dermatolog

20/10/17 (636 vizualizari)

 


Nu este ușor să vorbești despre sex, cu atât mai mult despre bolile sexuale. Acestea pot fi o sursă de stres fizic sau emoțional, însoțit de jenă și rușine. Despre cum să treci mai ușor prin aceste momente ne va vorbi dr. Constantin Pasecinic, medic dermatolog.

 

Se spune ca ”dacă nu-ți cunoști trecutul, nu-ți prețuiești prezentul și nu ai perspectiva viitorului”... de când și de unde au apărut aceste boli sexual trasmisibile (BST)?

 

 

 • Da, adevărul pur... BST sunt la fel de vechi ca omenirea. Până nu demult ele erau “botezate“ ca boli venerice, dar era un termen nu cel mai corect. Toată vina era a Venerei, zeița frumuseții, dragostei platonice, dorinței, fertilității. Era boala celor nerușinați, cu multe relații sexuale, neordonate. Atunci când se numeau boli venerice, se cunoșteau doar câteva din ele: gonoreea, trichomoniaza urogenitală, sifilisul, șancrul moale. Alături de alcoolism și tuberculoză, ele erau considerate boli sociale. Acum ele sunt numite boli sexual transmisibile (BST), și acest termen este mai corect, prin el se subînțelege și modul de transmitere.

Odată ce ai fost în contact cu aceste microorganisme, sută la sută faci boala sau ele au nevoie de careva condiții speciale de înmulțire?

 • Condiții speciale precum umiditatea, temperatura, mediul-pH, concentrația de săruri minerale etc., se găsesc doar pe mucoasele genitale, de aceea organele sexuale prezintă mediul ideal pentru dezvoltarea și multiplicarea acestor agenți patogeni, iar calea lor de transmitere este anume prin intermediul organelor sexuale, în timpul contactului sexual, de la un partener la altul.

Există multe boli cu transmitere sexuală?

 • Se cunosc în jur de 21 BST. În afară de cele enumerate mai sus, mai sunt chlamidia, mycoplasma, ureaplasma, diferiți viruși: citomegalovirus, virușii herpetici (herpes tip 1 și tip 2) ș.a. Apropo, hepatita B, C și delta la fel pot fi transmise în timpul unui contact sexual. Cea mai nouă BST este SIDA, una dintre cele mai periculoase și mai bine studiate boli. Ea a reprezentat un fenomen social de proporții la momentul apariției și continuă să fie și în prezent.

Dar dacă să ne referim la Moldova, cu care BST luptați mai frecvent?

 • Cu regret, în prezent, conform Statisticii Generale Europene de răspândire a BST, suntem plasați pe primul loc după incidența sifilisului. Dar, în pofida acestui fapt, sunt plin de entuziasm și cu plăcere vreau să comunic pacienților despre progresele medicale în acest domeniu, dat fiind faptul că sifilisul a devenit cea mai simplă și ușor de tratat BST. Un alt moment îmbucurător și încurajant pentru Moldova, datorită depistării precoce a bolii, este că avem cele mai puține cazuri de sifilis congenital. Astfel, pe parcursul sarcinii, sunt efectuate 2 investigații pentru depistarea precoce a sifilisului.

 

Odată ce a fost contactat, cum se manifestă sifilisul, ce simptome trebuie să ne pună în gardă?

 • Ce ține de manifestările sifilisului, există un pericol pentru sănătate, deoarece primele simptome pot fi trecute cu vederea. El nu provoacă durere, și doar la o inspecție vizuală mai atentă, pot fi observate unele erupții erozive indolore, ce la început nu crează discomfort și nici nu împiedică relațiile sexuale. La femei, mai ales, aceste erupții pot fi neobservate, deoarece pot apărea la nivelul organelor genitale interne.

Cât timp poate dura această perioadă ”ascunsă”?

 • Această perioadă, numită primară, durează până la 7 săptămâni, după care se instalează perioada secundară, cu manifestări generale: erupții cutanate, căderea părului, schimbarea vocii (sunt afectate faringele și laringele) ș.a. Aceste forme sunt destul de rare, dar pot trece rapid în forma latentă, care pe parcursul a 2-3 ani poate fi depistată doar ocazional, prin analize serologice.

Influențează cumva perioada caniculară evoluția BST?

 • BST au o singură cale de transmitere – cea sexuală, fie vară sau iarnă. Totuși, hainele lejere, punerea în evidență a formelor, dezgolirea corpului în sezonul estival, duce la creșterea libidoului, favorizând relațiile sexuale neordonate, pasagere, cu diferiți parteneri sexuali, amplificând riscul transmiterii diferitor BST. În această perioadă se atestă o creștere a numărului de adresări, cele mai frecvente fiind cu gonoree. Și gonoreea este o boală simplă, care se supune ușor tratamentului, dar, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp poate avea consecințe grave asupra sănătății. La bărbați, are loc afectarea părții prostatice a uretrei, foliculii spermatici, creând condiții favorabile pentru dezvoltarea sterilității masculine. 

 

 • O perioadă la fel de favorabilă pentru infecțiile sexual transmisibile este primăvara și toamna, atunci când se înregistrează decalaje de temperatură. Unii poartă haine prea subțiri, alții chiar se aventurează să se scalde în apă rece, ceea ce contribuie la slăbirea imunității și acutizarea unor boli precum herpesul tip 2, ce poate afecta mucoasa genitală.

Herpesul genital este o boală destul de complicată, poate fi tratată?

 • Mai întâi vreau să menționez că, informația vehiculată pe internet precum că herpesul este o boală incurabilă – nu este adevărată. Datorită preparatelor antivirale, morbiditatea cauzată de această boală a scăzut. Dar, eficacitatea tratamentului depinde de mai mulți factori precum imunitatea generală a persoanei, regimul alimentar, prezența altor boli concomitente. Un pacient conștiincios, care urmează tratamentul adecvat, poate fi tratat.

Mai în vogă sunt termenii Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma... Ce pericol prezintă acești agenți patogeni?

 • Acestea sunt microorganisme intracelulare, infectarea cu care decurge aproape asimptomatic. Ele la fel au consecințe nefaste asupra sănătății, mai ales la femei, deoarece netratate pot duce la sterilitate.

Se poate întâmpla ca o BST să fie transmisă de la părinți la copil, prin intermediul unor obiecte de uz casnic?

 • Da, trichomoniaza urogenitală, poate fi răspândită și pe cale nesexuală, de la părinți la copil, folosind același prosop de baie, de exemplu.

Cât de răspândită este trichomoniaza?

 • Această boală este destul de răspândită. Voi numi o cifră care probabil vă va uimi – circa 25%, adică fiecare a patra femeie, care duce o viață sexuală activă suferă de trichomoniază. Uneori diagnosticul nu poate fi confirmat printr-un frotiu urogenital, atunci se recomandă depistarea acestora prin reacția de ligație polimerazică la trichomonade. Această metodă este pusă în lucru la Dispensarul Dermato-Venerologic Municipal.

Există vreo metodă de profilaxie a acestor boli?

 • Chiar dacă pare paradoxal, cel mai important lucru este conștientizarea faptului că relațiile sexuale neprotejate pot duce la contactarea diferitor BST. Trebuie să cunoaștem bine partenerii sexuali și să nu uităm despre metodele de protecție individuală: condomul, substanțe chimice locale utilizate de femei, dar și adresarea la timp în instituții specializate, în cazul suspecției sau apariției unor simptome specifice BST.


Sunt persoane care se jenează să se adreseze cu o astfel de întrebare?

 • Da, mulți au frica adresării în instituții specializate, uneori din riscul de a fi expus. Dar, la moment acest risc este nul, deoarece examinarea, tratamentul și controlul vindecării se face absolut anonim. Fiecare persoană are dreptul la confidențialitate. La Dispensarul Dermato-Venerologic Municipal fiecărui pacient i se oferă un cod, fără date personale. După ce pacientul a primit tratament și s-a constatat vindecarea, toate datele sunt distruse, fără ca să rămână o oarecare informație în instituția medicală.

Ce sfaturi ne puteți da pentru a păstra starea de sănătate?

 • Fiți conștienți, depistarea precoce și tratamentul, vor preîntâmpina dezvoltarea complicațiilor, dar și răspândirea infecției.