Fii Sanatos


Dacă preferați să petreceți timpul la piscină, fiți precauți!

20/10/17 (978 vizualizari)

Este bine știut că clorul este unul din cei mai frecvent utilizați dezinfectanți și remedii de curățare. Acesta este agentul preferat de curățare al bazinelor publice. Apa clorinată ajută la stoparea răspândirii bacteriilor și virușilor. Totuși, contactul prelungit și inadecvat cu acest dezinfectant are efecte negative asupra organismului nostru.

 

Despre cum influențează acesta asupra organelor care se află în contact direct cu apa și cum să fim protejați, ne explică specialiștii.

 


Pielea

Dr. Debra Jaliman, purtător de cuvânt de la American Academy of Dermatology, susține că clorul usucă exagerat pielea, iar unele persoane rămân cu senzația de piele zgâriată și iritată. Dermatologii ne recomandă să facem duș imediat la ieșirea din piscină, dar și să folosim creme hidratante pentru a restitui uleiurile esențiale pierdute în bazinele clorurate.

Părul

Dr. Adam Friedman, Associate Professor of Dermatology at George Washington School of Medicine and Health Sciences, susține că clorul duce la uscarea și fragilitatea părului. El îndepărtează sebumul, poate duce la despicarea vârfurilor, iar uneori chiar și la schimbarea culorii părului vopsit. Specialiștii ne recomandă să clătim părul nu doar la ieșire din piscină, ci și la intrare, deoarece părul este asemenea unui burete, fiind uscat, el va absoarbe mai mult clor. Tot ei, ne recomandă să spălăm părul cu șampon creat special pentru a îndepărta clorul sau alte chimicale din păr. Și, să nu uităm să aplicăm un balsam hidratant!

Ochii

Clorul acționează negativ și asupra ochilor, provocând iritarea, uscarea și înroșirea acestora. Cu toate că sunt necesare mai multe cercetări pentru a aprecia pe cât de grave și de durată sunt aceste efecte, ele nicidecum nu pot fi trecute cu vederea. Oftalmologii ne recomandă să purtăm ochelari de înot și să ne spălăm pe față cu apă curată imediat după ce ieșim din bazin. Persoanele care poartă lentile de contact vor fi nevoite să le scoată înainte de a intra în piscină, deoarece acestea pot absorbi și reţine apa. S-au observat mai multe cazuri de cheratită amebiană la cei care înotau cu lentile de contact. Aceasta poate duce la dezvoltarea ulcerului corneean sau chiar la orbire. Fiți cu noi pe facebook:

 Odihnă plăcută să aveți!