Fii Sanatos


Vitamina D te poate proteja de infecțiile respiratorii virale acute

18/12/17 (154 vizualizari)

 

Se pare că vitamina D tot mai insistent se recomandă ca un remediu minune pentru sănătatea noastră. Iată ce spun experții.

Cu toate că până în prezent părerea cercetătorilor este contradictorie, implicarea vitaminei D în sănătatea oaselor și mușchilor este deja demonstrată.

Dar, date mai recente sugerează că administrarea vitaminei D poate avea beneficii și asupra imunității, protejându-ne de infecții respiratorii virale acute (IRVA). Un argument în favoarea acestei ipoteze este incidența crescută a virozelor în perioada rece a anului, ce coincide cu nivelul scăzut al vitaminei D în sânge. 70% din populație suportă, anual, cel puțin o infecție respiratorie acută.

Această cercetare, efectuată la Queen Mary University din Londra, a analizat datele a 11.000 de persoane, cu vârsta de până la 95 ani. Concluzia a fost că persoanele care au administrat vitamina D în perioada rece a anului au suportat mai rar IRVA. Iar, după ajustarea altor factori de risc, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D reduce cu 12% proporția persoanelor care se confruntă anual cu cel puțin o infecție acută a tractului respirator.

Cercetătorul principal A. Martineau, susține că efectele protectoare ale vitaminei D sunt mai semnificative la persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D și doar în cazul în care se administrează zilnic, săptămânal.

Conform datelor obținute, Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) recomandă ca persoanele din grupul de risc să administreze zilnic 10 micrograme de vitamina D pe tot parcursul anului. Fiți cu noi pe facebook: