Fii Sanatos


5 lucruri care îți vorbesc despre un deficit de zinc

18/02/19 (696 vizualizari)

 

5. Căderea părului. Zincul este elementul esențial pentru o replicare celulară bună, dar și pentru absorbția proteinelor atât de necesare pentru un păr lucios și sănătos. Un studiu publicat în 2013 în Annals of Dermatology, a constatat că nivelul zincului în sângele celor 312 persoane care acuzau căderea părului a fost scăzut, comparativ cu grupul control. Care-i vestea bună?! - Alt studiu publicat în aceeași revistă, susține că suplimentarea zilnică cu zinc, timp de 12 săptămâni, a fost suficientă pentru ca 66% dintre pacienți să observe o îmbunătățire a stării părului.

4. Unghii fragile, cu pete albe. Creșterea lentă a unghiilor, fragilitatea lor, apariția petelor albe, numite și linii Beau, sunt semne certe al unui deficit de zinc. Vestea bună?! - Unghiile vor reveni rapid la un aspect obișnuit, dacă veți consuma o dietă bogată în zinc.

3. Dinții nu mai sunt atât de sclipitori. Zincul este esențial și pentru dinții sănătoși. El este un element găsit în placa dentară, smalț, salivă. Persoanele care au deficit de zinc în organism, pot observa prezența halenei (miros neplăcut din gură), schimbarea gustului, depuneri albe pe limbă, gingii inflamate, uneori chiar ulcerații. 

2. Pete sau acnee pe față. Un studiu pulicat în Journal of the Turkish Academy of Dermatologyia, susține că 54% dintre persoanele cu acnee aveau niveluri scăzute de zinc. Alte manifestări ale deficitului de zinc pot fi : piele pruriginoasă, sensibilă, roșeață, sau leziuni care se vindecă cu întârziere.

1. Oase fragile. Cu toții cunoaștem despre necesarul calciului pentru a avea oase tari, dar mai puțin cunoaștem despre faptul că și zincul este un element necesar în creșterea și dezvoltarea celulară, precum și a turnoverului de colagen, mecanisme importante în formarea unui os sănătos.

 

Organismul nostru nu poate depozita zincul, de aceea, va trebui să asiguri un aport zilnic al acestui element. Necesarul zilnic de zinc: 7mg, femei însărcinate – 8mg. Fiți cu noi pe facebook:

Surse: www.republicabio.ro www.healthista.com