Fii Sanatos


De ce ne afectează schimbarea vremii?

28/12/17 (331 vizualizari)

Mulți dintre noi suntem meteosensibili. Ne simțim mai rău, avem dureri de cap, amețeli, sau agățăm viroze. Poate schimbarea vremii să ducă la îmbolnăvire? Există oare vreo legătură între aceste fenomene? - Răspunsul este și da, și nu.

În cazul bolilor cronice, precum astmul bronșic, schimbările semnificative ale temperaturii sau calității aerului, pot provoca accese de astm, perioada devenind calvară pentru pacient. Și cei cu durere cronică pot fi afectați de temperatura sau presiunea mediului ambiant. Dacă suferiți de o afecțiune cronică, precum artrita, fibromialgia, care vă provoacă dureri de cap în perioada rece, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a gestiona la timp simptomele.

În cazul infecțiilor respiratorii acute, germenii patogeni sunt cei care provoacă apariția acestora, nu și temperatura aerului. Totuși, cercetările susțin că virușii care le provoacă, se răspândesc mai ușor în condiții reci și uscate. Ei aderă mai ușor la orificiile nazale uscate, unde se înmulțesc, apoi se răspândesc în organism, provocând boala.

Petrecerea timpului în spații închise este un alt factor care contribuie la apariția infecțiilor respiratorii în perioada rece. Contactul direct cu persoanele purtătoare de viruși, sau bolnave, crește riscul de îmbolnăvire. Copiii răspândesc germenii mai rapid, prin intermediul jucăriilor. De aceea, apariția focarelor de boli în școli și grădinițe în această perioadă, nu poate fi o surpriză.

În concluzie putem spune că, oscilațiile temperaturii mediului nu ne fac să ne simțim rău, dar facilitează apariția sau acutizarea bolii. Dacă luați măsuri pentru a vă menține sănătoși, puteți reduce șansele de îmbolnăvire. Fiți cu noi pe facebook:

Ce puteți face?

  • Spălați corect și frecvent mâinile. Spălați mâinile înainte și după pregătirea mâncării, înainte de mâncare, după ce ați folosit baia, sau după ce ați schimbat scutecele. Dacă pielea se usucă după spălare, utilizați loțiuni sau creme hidratante. Evitați atingerea feței. Utilizați un dezinfectant pentru mâini.
  • Urmați un regim alimentar sănătos.
  • Beneficiați de un somn adecvat.
  • Faceți sport.
  • Vă puteți vaccina împotriva gripei. Acest lucru nu vă va proteja de orice boală respiratorie, dar gripa este una dintre cele mai grave infecții respiratorii, la care suntem susceptibili cu toții. Vaccinarea împotriva gripei în fiecare sezon gripal vă va proteja pe dumneavoastră și pe cei din jur.