31/12/19 (2502 vizualizari)
Șampania este băutura preferată a diferitor evenimente, dar atunci când e vorba de sărbătorile de iarnă, aceasta devine o adevărată tradiție. Petrecem Anul Vechi și întâmpinăm Anul Nou cu șampanie. Dar, de ce anume șampania?
Dacă e să ne întoarcem cu 1500 de ani în urmă, adică spre sfârșitul secolului al V-lea, ne regăsim în perioada când regele Clovis ducea o luptă aprigă pentru teritoriul său. El i-a promis soției sale, Clotilde, că dacă va obține victoria, nu numai că va deveni rege al tuturor zonelor din Franța, dar și un bun creștin. Clovis a reușit chiar mai mult! El a devenit regele care a reunit mai multe popoare independente sub o singură domnie, combinând edictele creștine și cele romane, îndreptând Franța spre cursul urmat și în prezent. Tot de aici se trage și popularitatea șampaniei. Devenind rege, Clovis s-a ținut de promisiunea dată soției sale și a fost convertit la romano-catolicism, religia majorității supușilor săi, fiind botezat în localitatea Reims – inima regiunii Champagne din Franța. Timp de secole împărații francezi au continuat să fie încoronați în această regiune. Acest eveniment devenise unul de mare importanță și era celebrat cu mare fast. Reims (și Champagne) au devenit simbolul inaugurării și sărbătorilor regale, de la care nu putea absenta cea mai bună băutură locală - șampania.
Zburând peste ani, ne pomenim în o altă perioadă, sfârșitul anilor 1600. Atunci, la o mănăstire benedictină din Hautvillers a apărut un maestru în vinuri – un călugăr cu numele Dom Perignon. Da, numele aparține unei persoane reale. Nu este adevărat că acest domn a inventat șampania, dar este adevărat că el descoperit un lucru care a schimbat istoria vinificației: el a folosit struguri roșii pentru a face un vin alb. Dom Perignon a extins podgoriile mănăstirii, a inventat folosirea dopurilor din plută și a propus fixarea plutei împotriva presiunii care se acumulează în interiorul sticlei. El a reușit să cimenteze reputația regiunii Champagne ca un producător important de șampanie. La începutul secolului următor, vinul spumant a devenit favoritul regalității franceze și a regelui Louis al XV-lea. Șampania a devenit singurul vin care putea fi vândut în sticle și era popular nu doar în curtea regală, ci și printre apropiații familiei regale, aristocrați.
Șampania a devenit băutura principală la un număr mare de festivități. Cu ea a fost celebrat sfârșitul Revoluției Franceze, ea a fost mereu bautura sărbătorii Fête de la Fédération, iar peste puțin timp ea a devenit parte integrantă a Congresului de la Viena, marcând reuniunile diplomatice și semnarea principalelor tratate. Apoi, începând cu era lui Julius Caesar, a fost asociată și la sărbătorile de Anul Nou. În anii 1800 șampania devine o tradiție a sărbătorilor de iarnă.
Până la mijlocul secolului al XIX-lea, popularitatea șampaniei a fost extinsă în toate păturile sociale. Aceasta a devenit preferata nobilimii, iar mai târziu a negustorilor, a clasei de mijloc și clasei muncitoare. Astfel, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, nimeni nu-și putea imagina o petrecere de Revelion fără șampanie. În scurt timp, vânzările șampaniei au crescut de la 6 milioane la 28 milioane de sticle pe an. În 1930 și un restaurant popular din New York a transformat șampania în băutura principală de sărbători.
Beneficiile șampaniei sunt similare cu cele ale vinului roșu. Datorită conținutului crecsut de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi, ei preîntâmpină dezvoltarea bolilor cardiovasculare și contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Polifenolii dilată vasele sanguine, îmbunătățind circulația inimii și a creierului. Șampania ameliorează digestia și secreția bilei, stimulează activitatea tractului gastro-intestinal. Aici vorbim despre cantități rezonabile – unul sau două pahare cel mult.
Anul Nou este o ocazie minunată de a savura o cină festivă cu familia sau prietenii și pentru a vă pune o dorință atunci când gustați din șampanie în pragul noului an. Fiți cu noi pe facebook: