23/12/19 (3107 vizualizari)
Un nou studiu cu implicarea a 20.000 de persoane care consumau cel puțin patru cești de cafea zilnic, afirmă că acestea au avut un risc de deces prematur cu 64% mai mic, comparativ cu cei care nu consumau cafea sau consumau foarte rar.
Reducerea riscului a fost mai semnificativă la persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, sugerând că consumul cafelei poate fi chiar binevenit pe măsură ce îmbătrânim.
Aceste descoperiri completează rezultatele unui alt studiu recent, care a constatat că consumatorii de cafea trăiesc mai mult, indiferent dacă consumă cafea obișnuită sau decafeinizată.
S-a demonstrat că, datorită antioxidanților naturali conținuți în boabele de cafea, sau formați în timpul procesului de prăjire, cafeaua reduce riscul mai multor boli, inclusiv diabetul zaharat de tip 2, cancerul colorectal și de piele, patologiile hepatice, boala Alzheimer.
Totuși, există persoane care trebuie să fie prudente față de consumul de cafea. Astfel, pentru a evita creșterea riscului de avort spontan sau naștere prematură, specialiștii recomandă ca gravidele să limiteze aportul de cafea până la 200 mg pe zi. Și pacienții cu patologie cardiacă sunt incluși în această listă, cafeina fiind un accelerator al ritmului cardiac, după cum susține Dr. Vince Bufalino, purtător de cuvânt la American Heart Association. Persoanele cu fibrilație atrială sau hipertensiune arterială trebuie să limiteze aportul de cafeină.
Nu uitați, și cafeaua decafeinizată tot conține cafeină! Astfel o ceașcă de cafea obișnuită conține 75-165 miligrame de cafeină, iar cea decafeinizată, în mediu, 2-7 miligrame.
Cafeina influențează și sănătatea osoasă, stimulând eliminarea calciului, dar nu e cazul să vă îngrijorați. Connie Weaver, profesor în nutriție, susține că, cafeina într-adevăr crește pierderea calciului urinar, dar acest lucru este echilibrat prin creșterea absorbției calciului la nivel intestinal. Fiți cu noi pe facebook: