Fii Sanatos


Sănătate în boabe de cafea

23/12/19 (3107 vizualizari)

Un nou studiu cu implicarea a 20.000 de persoane care consumau cel puțin patru cești de cafea zilnic, afirmă că acestea au avut un risc de deces prematur cu 64% mai mic, comparativ cu cei care nu consumau cafea sau consumau foarte rar.

Reducerea riscului a fost mai semnificativă la persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, sugerând că consumul cafelei poate fi chiar binevenit pe măsură ce îmbătrânim.

Aceste descoperiri completează rezultatele unui alt studiu recent, care a constatat că consumatorii de cafea trăiesc mai mult, indiferent dacă consumă cafea obișnuită sau decafeinizată.

S-a demonstrat că, datorită antioxidanților naturali conținuți în boabele de cafea, sau formați în timpul procesului de prăjire, cafeaua reduce riscul mai multor boli, inclusiv diabetul zaharat de tip 2, cancerul colorectal și de piele, patologiile hepatice, boala Alzheimer.

Consumați cu prudență

Totuși, există persoane care trebuie să fie prudente față de consumul de cafea. Astfel, pentru a evita creșterea riscului de avort spontan sau naștere prematură, specialiștii recomandă ca gravidele să limiteze aportul de cafea până la 200 mg pe zi. Și pacienții cu patologie cardiacă sunt incluși în această listă, cafeina fiind un accelerator al ritmului cardiac, după cum susține Dr. Vince Bufalino, purtător de cuvânt la American Heart Association. Persoanele cu fibrilație atrială sau hipertensiune arterială trebuie să limiteze aportul de cafeină.

Nu uitați, și cafeaua decafeinizată tot conține cafeină! Astfel o ceașcă de cafea obișnuită conține 75-165 miligrame de cafeină, iar cea decafeinizată, în mediu, 2-7 miligrame.

Cafeina influențează și sănătatea osoasă, stimulând eliminarea calciului, dar nu e cazul să vă îngrijorați. Connie Weaver, profesor în nutriție, susține că, cafeina într-adevăr crește pierderea calciului urinar, dar acest lucru este echilibrat prin creșterea absorbției calciului la nivel intestinal. Fiți cu noi pe facebook:

Cum puteți îmbunătăți consumul zilnic de cafea:

  1. Adăugați lapte cu conținut scăzut de grăsime și renunțați la frișcă. O lingură de frișcă conține în jur de 50 de calorii și 3 grame de grăsimi saturate. Laptele cu conținut scăzut de grăsimi are mai puține calorii și va fi binevenit pentru compensarea pierderilor de calciu (o lingură are doar 6 calorii și 19 miligrame de calciu).

  2. Evitați adăugarea zahărului în cafea. O linguriță de zahăr conține 16 calorii.

  3. În cazul colesterolului mărit, optați pentru cafeaua filtrată (solubilă). Cafeaua nefiltrată (nesolubilă) reține în organism compușii cafestol și kahweol, care la unele persoane, contribuie la creșterea nivelului de colesterol.

  4. Dacă aveți probleme cu somnul, evitați cafeaua și toate sursele de cafeină seara și înainte de culcare.

Spune-ne și nouă câte cești de cafea servești în fiecare zi?
15 persoane și-au expus părerea