Fii Sanatos


Bărbații ar trebui să fie mai precauți atunci când iau ibuprofen

08/02/18 (75 vizualizari)

Un nou studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, relevă că ibuprofenul are efecte negative asupra fertilității masculine.

Bernard Jégou, co-autor și director la Institute of Research in Environmental and Occupational Health și echipa sa de cercetători francezi și danezi, au explorat efectele analgezicelor utilizate pe larg, inclusiv în timpul sarcinii: aspirină, acetaminofen și ibuprofen. Rezultatele nu au fost chiar îmbucurătoare. S-a observat că, administrarea acestora în timpul sarcinii a influențat negativ activitatea testiculelor, manifestând efect antiandrogenic, adică distrug hormonii masculini. Totodată, băiețeii născuți de mame care au administrat în timpul sarcinii analgezice, au avut un risc mai mare pentru malformații congenitale

Care este impactul acestor preparate asupra fertilității bărbaților?

Ulterior, studiul s-a axat asupra ibuprofenului, care a avut cele mai pronunțate efecte adverse asupra fertilității masculine. Astfel, au fost recrutați 31 voluntari de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. 14 bărbați au primit ibuprofen în doză de 600 mg de două ori pe zi, timp de 14 zile (doza zilnică maximă recomandată, conform instrucțiunii, este de 1200 mg/zi). Ceilalți 17 voluntari au primit placebo.

La bărbații care au administrat ibuprofen, în decurs de 14 zile, hormonul luteinizant, care stimulează sinteza de testosteron, a fost în corelație directă cu cantitatea plasmatică de ibuprofen. Dar, răspunsul testosteronului la acțiunea stimulatorie a hormonului luteinizant, rămânea scăzut, ceea ce reprezintă un indice al disfuncționalității testiculelor.

Acest dezechilibru hormonal a produs un hipogonadism compensat, o stare asociată cu infertilitate, depresie și predispoziție pentru patologii cardiovasculare.

Totuși, cercetătorii susțin că, aceste efecte secundare sunt reversibile, dacă ibuprofenul este administrat pentru o perioadă scurtă de timp.

Date despre fertilitatea masculină

Organizația Mondială a Sănătății estimează că unul din patru cupluri de vârstă reproductivă, în țările în curs de dezvoltare, trăiește fără copii, chiar și după cinci ani de încercări de a concepe.

Un studiu a estimat că, în anul 2010, mai mult de 45 milioane de cupluri, sau aproximativ 15% din toate cuplurile din întreaga lume, au fost infertile. Iar, alt studiu susține că, bărbații sunt singurii responsabili de infertilitatea cuplului în 30% și contribuie la aceasta – în 50% cazuri.

Erma Z. Drobnis, profesor în medicină reproductivă și fertilitate la Universitatea din Missouri, Columbia, a remarcat că, majoritatea medicamentelor nu sunt evaluate pentru efectele asupra fertilității masculine înainte de comercializare. Există dovezi că unele medicamente sunt deosebit de dăunătoare pentru sistemul reproductiv masculin: opioidele, antidepresivele, antipsihoticele, imunomodulatoarele și chiar cimetidina. Ea recomandă bărbaților care intenționează să devină tătici, să evite administrarea acestor preparate mai multe luni de zile.

Sunt necesare studii clinice mari, pentru a conștientiza efectele medicamentelor asupra bărbaților și descendenților săi, dar, la moment, bărbații trebuie să fie precauți! Fiți cu noi pe facebook: