Fii Sanatos


Fiți precauți atunci când luați suplimente pe bază de plante

15/02/18 (297 vizualizari)

Potrivit unei noi cercetări publicate în revista British Journal of Clinical Pharmacology, multe suplimente pe bază de plante, inclusiv ceaiul verde și ginseng, pot interacționa cu unele preparate medicamentoase, reducând eficiența acestora sau provocând efecte adverse, uneori chiar grave.

Autorii lucrării menționează că, medicii cunosc despre faptul că plantele medicinale pot influența tratamentul medicamentos. Dar, deseori pacienții uită să pună la curent medicii despre suplimentele administrate.

Noua cercetare, bazată pe două studii observaționale, a înregistrat 49 cazuri de interacțiuni medicamentoase, unele fiind chiar foarte uzuale.

Astfel, un pacient acuza crampe și durere intensă în picior, care apăreau la administrarea statinelor. Dar, el nu a menționat că este un amator de ceai verde și că consuma mai mult de trei cești de ceai pe zi. Efectele adverse au fost atribuite interacțiunii cu ceaiul verde, deși autorii susțin că sunt necesare mai multe cercetări pentru a exclude alte cauze posibile.

Administrarea concomitentă a warfarinei și a suplimentelor cu conținut de salvie, semințe de in, sunătoare, afine, suc de goji și mușețel, a dus la "interacțiuni semnificative din punct de vedere clinic". Aceste plante afectează metabolismul warfarinei și reduce abilitățile sale anticoagulante.

Utilizarea suplimentelor din plante a fost asociată cu agravarea simptomelor depresiei la persoanele care administrau antidepresive, cu respingerea transplantului la persoanele care au efectuat transplant de rinichi, inimă sau ficat.

La pacienții cu cancer, medicamentele chimioterapice au interacționat cu suplimente pe bază de  ginseng, echinacea și suc de scoruș.

Autorii afirmă că sunt necesare mai multe studii la etapa de laborator. Totuși, pentru a evita efectele adverse posibile, agențiile și companiile farmaceutice vor fi informate despre necesitatea revizuirii instrucțiunilor medicamentelor. Iar pacienții, sunt atenționați să pună la curent medicii despre suplimentele administrate concomitent. Fiți cu noi pe facebook: