Fii Sanatos


Cu pași lejeri peste simptomele menopauzei

20/03/19 (664 vizualizari)

Menopauza este un proces fiziologic în viața fiecărei femei, care nu poate fi stopat, nici evitat. În această perioadă, au loc modificări hormonale care încetinesc funcția reproductivă, modifică parametrii ponderali, provoacă bufeuri de căldură, stare de rău și disconfort, iritabilitate sau apatie. Deși vârsta fertilă este depășită, menopauza nu este un motiv să uităm de sănătate, în special de cea sexuală. Terapia hormonală, fitoterapia sau complexele de vitamine sunt deseori prescrise pentru a ameliora starea generală. Acestea îmbunătățesc calitatea vieții, luptă cu bufeurile de căldură, înlătură insomnia, nervozitatea, dar și alte simptome. Iar pentru un rezultat cu brio, se recomandă respectarea unui regim alimentar sănătos și exerciții fizice regulate.

Ginsengul, recomandat pentru normalizarea funcției sexuale încă din antichitate, menține tonusul sexual și oferă emoții frumoase în rezultatul comunicării intime. Studiile au demonstrat că administrarea regulată a ginsengului ameliorează calitatea vieții în menopauză, stimulează memoria și capacitatea intelectuală, normalizează somnul.

Pe lângă modificările hormonale, în menopauză se dezvoltă un deficit de vitamine și microelemente, care se reflectă negativ asupra sistemului sanguin, osos, nervos, ș.a. Însăși extractul de ginseng conține calciu care contribuie la întărirea oaselor, fier care participă la formarea eritrocitelor, dar și vitamine A, E și C, care reduc intensitatea și frecvența bufeurilor de căldură, păstrează elasticitatea căilor urinare și stimulează lubrefierea vaginală, împiedicând dezvoltarea incontinenței urinare la femei.

Cimicifuga racemosa – este unul dintre cele mai studiate remedii naturale pentru menopauză. Posedă activitate estrogenică înaltă, reducând intensitatea bufeurilor. Dar, acest remediu este contraindicat în boli ale ficatului, endometrioză, tumori ale uterului și ovarelor și alte afecțiuni hormonal dependente ale organelor de reproducere.

Alte remedii naturiste recomandate în tratamentul simptomatic al menopauzei sunt: sunătoarea - scade intensitatea bufeurilor cu 54% timp de 8 săptămâni; copacul castității (Vitex agnus) conține uleiuri eterice, flavonoizi, și glicozizi care stimulează secreția de melatonină și îmbunătățesc dispoziția; tribulus terestris, rădăcină de lemn dulce, salvie medicinală și altele.

Menopauza este o perioada dificilă în viața fiecărei femei, care vizibil influențează stare emoțională. Astfel, indiferent de prezența și intensitatea manifestărilor climacterice, se recomandă administrarea regulată a remediilor care mențin echilibrul hormonal și asigură buna dispoziție. Fiți cu noi pe facebook: