Fii Sanatos


Farmacia din grădină: murele

27/07/18 (548 vizualizari)

...ne cuceresc prin aroma lor discretă și gustul dulce-acrişor.

Murele înmagazinează o cantitate mare de vitamine, minerale, acizi organici și se numără printre fructele care conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi, inclusiv resveratrol, ce ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, curăţând organismul de substanţe nocive.

Polifenolii sunt substanţele benefice conţinute de mure, care combat efectele îmbătrânirii. Aceştia ajută la rejuvenarea pielii, dar şi la menţinerea creierului în stare alertă.

Murele ne întăresc oasele prin conținutul ridicat de calciu, fosfor și magneziu. Sunt indicate atât copiilor în procesele de creștere, cât și bătrânilor care au risc de demineralizare osoasă și adulților care au nevoie de prevenția patologiilor osoase și articulare.

Ele au un conținut ridicat în tanine, astfel că prezintă efect antiinflamator, antibacterian și antihemoragic, contractând vasele sângerânde.

Consumul de mure asigură un aport important de fibre, necesar unei diete sănătoase. Ele vă ajută să menţineţi o bună funcţionare a sistemului digestiv. S-a demonstrat că murele ameliorează rapid simptomele tulburărilor digestive cum sunt diareea sau inflamaţii la nivelul intestinelor.

Murele sunt bogate în acid elagic, un compus fenolic, care este forte puternic în lupta cu virusurile, bacteriile şi chiar şi unele tipuri de cancer. Conform Berry Health Benefits Network murele au un conţinut de 3,69 mg de acid elagic per gram de fructe.

Pe lângă fructele de mur, se pot consuma frunzele şi coaja arbustului, sub formă de ceai. Acestea pot fi folosite la ameliorarea inflamaţiilor uşoare ale gingiilor şi, uneori, a durerilor în gât. Pentru un ceai cu o aromă mai puternică, puteţi folosi şi câteva mure uscate şi mărunţite.

Specialiştii subliniază că pentru a putea beneficia de aceste proprietăţi ale fructelor este necesar ca ele să fie consumate în stare proaspătă. Şi cele congelate îşi păstrează proprietăţile, însă într-o măsură mai mică. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: www.ghidnutritie.ro, www.frunza-verde.ro, www.doctor-info.ro