Fii Sanatos


Încă un motiv pentru a fi mai responsabili față de protecția solară!

07/08/18 (220 vizualizari)

Experții au constatat că utilizarea regulată în copilărie a remediilor ce oferă protecție solară, poate reduce riscul de melanom la vârsta adultă cu 40%.

Cercetătorii Universității din Sydney a examinat recent asocierea dintre utilizarea remediilor pentru protecție solară și riscul pentru melanom la persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Au fost analizate datele a 1700 de participanți la Australian Melanoma Family Study.

Dr. Caroline Watts, autorul studiului, susține că australienii cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani, care au aplicat regulat remedii cu protecție solară în copilărie, și-au redus riscul de a dezvolta melanom la vârsta adultă cu 40%, comparativ cu cei care au folosit protecție solară ocazional.

În mare parte, utilizatorii produselor de protecție solară erau femei, cu studii superioare, de origine britanică sau nord-europeană, cu pigmentare mai ușoară a pielii și un istoric mai grav de arsuri solare.

Riscuri

În SUA, o persoană decedează de melanom în fiecare oră. În ultimul deceniu, numărul de cazuri noi de melanom a crescut cu 53%.

Cu toate că beneficiile protecției solare sunt bine cunoscute, specialiștii susțin că mulți continuă să devină victime ale miturilor și dezinformării, alegând să nu folosească protecția solară. Faptul că remediile cu protecție solară sunt periculoase, nu sunt organice, că împiedică un bronz sănătos, scad aportul de vitamina D, provoacă cancer, poluează apa și multe altele sunt doar mituri. Realitatea este dură: razele ultraviolete reprezintă factori de risc pentru cancer de piele, fiind clasificate de OMS ca cancerigene. Iar remediile cu protecție solară ne pot proteja.

Nu este clar de ce, dar cei care nu ard cu ușurință la soare tind să utilizeze mai puțină protecție solară, pentru că cred că nu au nevoie de ea. Dar, dr. Emily Newsom, dermatolog la Universitatea California, din Los Angeles, a declarat că, indiferent de culoarea și tipul pielii, protecția solară este obligatorie.

Copiii - în zonă cu risc exagerat 

Există un motiv întemeiat pentru care copiii necesită protecție solară. Dr. Adam Friedman, profesor în dermatologie la George Washington School of Medicine and Health Sciences, afirmă că pielea copiilor este mult mai subțire decât cea a adulților și mai sensibilă la arsuri. De fapt, arsurile la copii reprezintă o urgență medicală, deoarece pielea arsă de soare nu poate regla temperatura, copilul pierde o cantitate mare de lichide, fiind un teren propice pentru infecții.

Bebelușii mai mici de șase luni trebuie să stea întotdeauna la umbră și să evite expunerea directă la razele soarelui.

Protecția solară zilnică

Protecția solară trebuie să fie un obicei stabilit încă din copilărie. Aceasta trebuie să devină o rutină zilnică. Experții recomandă purtarea hainelor cu mâneci lungi, pălăriei cu borduri largi, evitarea aflării sub acțiunea directă a razelor solare și folosirea protecției solare cu spectru larg (UVA și UVB), cu un SPF de cel puțin 30, pe toate zonele expuse. Este extrem de important ca remediile cu protecție solară să fie reaplicate la fiecare două ore sau după transpirație și înot. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: www.healthline.com