Fii Sanatos


Temperaturile extreme ne pot afecta grav sănătatea

15/08/18 (425 vizualizari)

Arșița este foarte periculoasă și poate duce la un număr mare de decese. Experții susțin că aceste extreme meteorologice trebuie calificate drept dezastre naturale.

Cum afectează căldura extremă organismul?

- Prin dehidratare și insolație.

Chiar și o ușoară dehidratare a fost asociată cu impact negativ asupra capacității cognitive și a dispoziției. Iar, expunerea îndelungată la căldură afectează funcționarea organelor interne și suprasolicită sistemul cardiovascular. Specialiștii susțin că, în timpul expunerii la căldură, creierul, care nu are un sistem de termoreglare, este copleșit și nu se poate adapta condițiilor meteo, afectând negativ și funcția organelor interne, ducând până la insuficiență renală, atac de cord, accident vascular cerebral etc. În astfel de condiții pot fi exacerbate și afecțiunile cronice precum astmul bronșic, patologiile cardiace, hipertensiunea arterială, ce pot duce la deces.

Cine este în pericol în timpul unui val de căldură?

Grupurile vulnerabile sunt copiii, vârstnicii, persoanele fără adăpost și cele cu patologii cardiovasculare. Nu doar starea sănătății afectează vârstnicii, ci și condițiile de viață. Persoanele care trăiesc singure sau izolat sunt expuse unui risc mai mare. Epuizarea organismului cauzată de căldură, pe parcursul unei sau a mai multor zile, nu poate fi observată imediat, ducând la o situație periculoasă, fără indicatori vizibili. Astfel, în cazul căldurii exreme, dacă nu vă hidratați suficient, după o perioadă apare oboseala, apoi deshidratatarea.

Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă anumite măsuri pentru a fi în siguranță în perioada temperaturilor extreme pe timp de vară: Fiți cu noi pe facebook:

  1. Hidratatarea este foarte importantă. Nu așteptați până când deveniți însetați, ci consumați apă frecvent, pe tot parcursul zilei.
  2. Utilizați aparatul de aer condiționat. S-ar putea să nu realizați acest lucru, dar aerul condiționat vă menține sănătoși în timpul căldurii extreme.
  3. Îineți legătura cu prietenii, familia și vecinii, mai ales cu persoanele în vârstă, pentru a vă asigura că sunt bine și că sunt hidratate suficient.
  4. Nu folosiți cuptorul pentru a găti.
  5. Evitați să ieșiți afară în timpul orelor fierbinți ale zilei și faceți sport doar dimineața sau seara.

Sursa: www.healthline.com