Fii Sanatos


Înotul în apă rece poate ameliora durerea

23/10/18 (307 vizualizari)

Un articol publicat în revista British Medical Journal descrie cazul unui sportiv care suferea de durere neuropatică cronică severă la 10 săptămâni după o intervenție chirurgicală (secționarea nervilor la nivelul cutiei toracice). Medicamentele erau ineficiente, iar exercițiile fizice agravau și mai mult situația, complicând programul de terapie fizică prescrisă.

În plină disperare, bărbatul, care fusese triatlet înainte de intervenția chirurgicală, a decis să opteze pentru înotul în bazin deschis. A fost neașteptat, dar scufundarea în apă de 10 ͦC și înotul timp de un minut, a dus la ameliorarea, iar apoi la dispariția durerii.

Pentru prima dată în câteva luni, acesta a uitat complet de durere sau teama de durere în piept în timpul mișcării. A fost ca o bombă cu adrenalină. La ieșirea din apă, durerea neuropatică dispăruse. Rezolvarea ”neașteptată” i-a lăsat pe doctori fără cuvinte. Cazul este fără precedent, iar cercetătorii ezită să afirme că apa rece a provocat recuperarea bărbatului, deși recunosc că nu există o altă explicație.

Șocul indus de apa rece poate cataliza un val de activitate a sistemului nervos, modificând activitatea creierului și percepția durerii. În plus, supraîncărcarea senzorială a înotului în apă rece a distras atenția de la durere, permițându-i să treacă peste aceasta și să înceapă să se miște liber – potențial declanșând un efect de durată în creier și corp. Și personalitatea omului a jucat un rol. Afinitatea sa față de sporturile extreme l-ar fi putut face receptiv la terapia neobișnuită.

Cercetările privind beneficiile potențiale ale înotului în apă rece asupra sănătății sunt rare, deși câteva studii au sugerat că acesta poate ajuta la recuperarea sportivă și tratamentul depresiei.

Cazul descris ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Dar, având în vedere rezultatele impresionante, înotul în apă rece trebuie cercetat în cadrul unui studiu suplimentar pentru ameliorarea durerii. Fiți cu noi pe facebook: