Fii Sanatos


Efectul placebo – mai mult decât eficient

28/11/18 (1328 vizualizari)

Ce este efect placebo? – fenomenul în care un tratament non-terapeutic (o pastilă „falsă”) ameliorează starea fizică a pacientului.

Ted Kaptchuk, profesor în medicină de la Harvard Medical School și unul dintre liderii cercetătorilor efectului placebo, a efectuat o serie de cercetări în acest domeniu.

În anul 2009, în Beth Israel Deaconess Medical Center, prof. Kaptchuk a lansat primul studiu deschis cu placebo, numit „placebo onest”, cercetând efectul acestora la persoanele ce suferă de sindromul colonului iritabil. Concluziile au fost surprinzătoare. De două ori mai multe persoane care au primit placebo au raportat o ameliorare a simptomelor, comparativ cu persoanele care nu au primit nici un tratament. Bărbații și femeile care au luat placebo și-au dublat rata de îmbunătățire până la un punct egal cu efectele a două medicamente administrate în sindromul colonului iritabil. Kaptchuk susține că a fost complet confuz, iar aceste concluzii sfidează înțelepciunea comună.

Specialiștii spun că nu este clar ce stă la baza efectului placebo. Unii experți susțin că corpul uman răspunde subconștient, fizic și fiziologic, la tratament, iar alții susțin că este puterea gândirii pozitive.

Efectul placebo are un istoric medical lung. În 1807, președintele Thomas Jefferson a scris unui prieten: "Unul dintre cei mai de succes medici pe care l-am cunoscut vreodată folosea pastile pe bază de pâine, picături de apă colorată și praf de cenușă de hickory mai des decât medicamente adevărate”. În timpul celui de-al doilea război mondial, anesteziologul Henry K. Beecher a observat că, mulți soldați răniți refuzau morfina, pe când civilii cu răni similare o cereau insistent. Beecher a constatat că, traumele frecvente și circumstanțele în care erau produse, au afectat percepția soldaților la durere.

Astfel, specialiștii susțin că o parte din capacitatea oamenilor de a se vindeca trebuie să provină din propriile așteptări psihologice. După viziunea lui Beecher, placebo a devenit un instrument obișnuit în practica clinică și în apariția studiilor clinice dublu-orb și randomizate, în care cercetătorii au început să compare medicamentele reale cu cele false, pentru a evalua eficiența tratamentului.

Efectul placebo este recunoscut și în medicina modernă.

Medicii de la Houston Veterans Affairs Medical Center au demonstrat că intervențiile chirurgicale false – incizia și suturarea acesteia la nivelul genunchiului, fără a interveni chirurgical direct pe articulație, oferă același efect ca și intervențiile chirurgicale adevărate la persoanele cu osteoartrita genunchiului.

S-a observat că, efectul placebo are proprietăți și mai intense atunci când oamenilor li se spune că medicamentele sunt greu de obținut, sau sunt scumpe. Culoarea are și ea valoarea sa, oamenii răspunzând mai bine la pastilele albastre ca sedative și la cele albe pentru durere. 

Într-un studiu din 2016, publicat în revista Pain, cercetătorii descriu rezultatele comparative a unui grup de pacienți care luau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și placebo pentru ameliorarea durerii. Astfel, pacienții care au primit AINS au raportat o reducere de 9% a durerii obișnuite, o reducere de 16% a durerii maxime și nici o reducere a dizabilității. Pe când persoanele care au luat conștient placebo au relatat o reducere cu 30% a durerilor obișnuite și maxime, iar invaliditatea a scăzut cu 29%.

Rezultatele au fost imprevizibile, iar cercetătorii oferă câteva explicații. Ei susțin că, corpul cunoaște mai mult decât mintea, depășind uneori reacțiile acesteia. Mai importantă este înțelegerea mecanismului de acțiune placebo și modalitatea de implementare a acestuia în practica clinică.

Este cunoscut faptul că însăși actul de ”a fi tratat” este suficient pentru a îmbunătăți anumite condiții. Un studiu din 2015 a constatat că persoanele care răspund satisfăcător la placebo, au o probabilitate mai mare să aibă rezultate bune atunci când iau medicamente adevărate.

Alia Crum, cercetător principal la Stanford Mind & Body Lab, care de asemenea studiază placebo, a afirmat că placebo nu este magie. El este văzut ca produsul capacității organismului de a se vindeca, care este activat de minte și de așteptările noastre de vindecare, conturat prin ritual medical, medicamente și cuvintele spuse de medici.

Dr. Crum susține că cercetarea placebo onest este fascinantă și importantă. Ea ne vorbește despre necesitatea implicării medicilor în explicarea și înțelegerea abilităților naturale de vindecare a pacienților. În studiul său, Crum studiază modul în care factorii de mediu ai unui pacient îi influențează tratamentul. Ea a constatat că competența și căldura cu care medicul interacționează cu pacientul decide modul în care persoana răspunde la terapie.

Totuși, chiar dacă placebo poate oferi o oarecare ameliorare, el nu poate schimba procesele fiziopatologice care stau la baza bolii, deci, nu poate vindeca!

Iar, părerea cercetătorilor referitor la aplicarea în practica clinică a efectului placebo este contradictorie.

American Medical Association are o părere destul de rezervată despre efectul placebo. Code of Medical Ethics afirmă că, medicii pot folosi placebo pentru diagnosticare sau tratament numai cu cooperarea și consimțământul pacienților (chiar dacă ei nu știu când îl primesc).

Placebo are un efect complex, dar nu este magie. El trebuie luat în serios și, chiar dacă este inexplicabil, merită efortul. Fiți cu noi pe facebook: