Fii Sanatos


Sexul îmbunătățește calitatea vieții, chiar și a persoanelor în vârstă

19/12/18 (368 vizualizari)

O nouă cercetare publicată în revista „Sexual Medicine” sugerează că sexul poate fi un mod de a se simți mai bine și de a se bucura mai mult de viață pentru persoanele în vârstă.

Co-autorul studiului, Lee Smith, epidemiolog la Anglia Ruskin University, Marea Britanie, susține că concepția generală precum că vârstnicii nu sunt activi sexual, sau sunt mai puțin activi decât tinerii, este una învechită. E adevărat că activitatea sexuală scade odată cu vârsta, dar aceasta nu înseamnă că vârstnicii sunt asexuali. Astfel, un studiu efectuat în baza chestionarelor, susține că vârstnicii au o viață sexuală destul de activă: 40% dintre persoanele interogate, cu vârsta cuprinsă între 65-80 de ani, au declarat că au relații sexuale.

În studiul recent, dr. Smith și colegii săi au studiat datele a 7.000 de adulți din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 50-89 de ani. Participanții au descris frecvența, calitatea relațiilor sexuale și și-au manifestat acordul în ceea ce privește ameliorarea calității vieții și stării de bunăstare în urma unui act sexual. În baza răspunsurilor, fiecărei persoane i s-a atribuit un scor total al calității vieții pe o scară de la 0 la 15. Persoanele care au fost active sexual, au avut scoruri mai mari ai calității vieții în general. Bărbații activi sexual au avut un scor mediu a bucuriei de viață de 9,75, iar cei care erau mai puțin activi sexual – în jur de 9,44; pentru femei, aceste rate au fost de 9.86, față de 9.67. Aceste diferențe au fost mici, însă semnificative din punct de vedere statistic, pentru a sugera o astfel de asociere. Totodată, s-a observat că relațiile sexuale de cel puțin două ori pe lună și frecvența mai înaltă a "săruturilor, mângâierilor sau îmbrățișărilor" au fost asociate cu o mai mare bucurie de viață, în special în rândul bărbaților.

În concluzie, cercetătorii susțin că activitatea sexuală este importantă pentru vârstnici, datorită capacității de a produce endorfine și de a favoriza sentimentele de apropiere emoțională. Desigur, sexul nu poate fi singurul lucru care alimentează aceste asocieri. Relația poate fi și inversă: vârstnicii care sunt mai fericiți și mai sănătoși, au mai mult sex. Iar studiul dat nu a putut demonstra dacă anume sexul provoacă o mai bună bunăstare sau viceversa, susținând că, probabil, "merge în ambele sensuri".

Oricum, cercetătorii încurajează persoanele de toate vârstele să plaseze actului sexual prioritar în respectarea unui mod sănătos de viață. Fiți cu noi pe facebook: