Fii Sanatos


Adresarea este jenantă, iar neadresarea poate avea consecințe grave, ne spune Dr. Olga Constantinică, medic chirurg proctolog

04/02/19 (2761 vizualizari)

Disconfortul permanent, durerea și sângerarea sunt doar unele simptome care sunt caracteristice afecțiunilor anorectale. Acestea evoluează în timp, provocând suferințe bolnavului. Care este cauza și când trebuie să vizităm specialistul, ne spune Dr. Olga Constantinică, medic chirurg proctolog, CSF “Galaxia”.

Dna doctor, de ce se adresează pacienții cu întârziere la medicul proctolog?

Da, într-adevăr, pacienții se adresează deseori într-o stare avansată a bolii, iar cauza este una simplă – jena. În pofida progresului științific și tehnologic, mentalitatea noastră încă ne creează obstacole ce ține de adresarea la timp, la apariția celor mai neînsemnate simptome. Majoritatea persoanelor se intimidează să se adreseze la proctolog. Iar medicul este solicitat la o etapă tardivă, etapa complicațiilor, uneori incurabilă, sau chiar letală.

Evitarea adresării la timp este un lucru inadmisibil! Trebuie să ne iubim pe noi înșine, corpul nostru... fiecare parte a acestuia. Organismul nostru funcționează ca un tot întreg. Nu lăsați ca problema unei zone să intervină în activitatea întregului organism. Adresarea la timp poate salva viața!

Ce alte temeri mai au pacienții?

Frica față de perioada îndelungată de recuperare după intervenție chirurgicală în această zonă, concediul medical lung, incomodități în timpul mersului, limitarea mișcărilor și activităților de zi cu zi.

Sunt oare aceste frici argumentate?

Nu, nu sunt deloc argumentate! Medicina este o știință dinamică, în continuă mișcare și dezvoltare. Datorită progresului tehnologic, metodele chirurgicale minim invazive de tratament sunt de prima linie la moment. Spre deosebire de metodele clasice, în urma acestor intervenții perioada de recuperare este foarte scurtă, practic de câteva ore, după care pacientul se poate întoarce la rutina zilnică. Acestea pot fi efectuate tuturor pacienților indiferent de vârstă sau stare: gravidelor, mamelor care alăptează, tinerilor, vârstnicilor.

Există și metode non-chirurgicale de tratament. Doar specialistul poate lua decizia referitor la metoda cea mai potrivită pentru fiecare pacient în parte.

Prezența căror simptome impune consultația medicului proctolog?

Pruritul în regiunea anală, dureri, tumefiere, eliminări, sângerări etc. De fapt, sunt multe simptome, care, chiar dacă par neînsemnate, nu trebuie trecute cu vederea. Iar persistența acestora înaintea, în timpul și după defecare, trebuie să rezulte într-o vizită la medicul specialist. De promptitudinea intervenției depinde eficacitatea tratamentului. Cu cât etapa bolii este mai avansată, cu atât tratamentul va fi mai anevoios.

În absența unor simptome, cui recomandați consultul proctologului, profilactic?

Recomand insistent femeilor care planifică o sarcină. Sarcina presupune niște emoții intense și senzații frumoase, dar totodată poate agrava unele patologii. Fiecare a 3-a femeie se confruntă cu anumite probleme legate de regiunea anală, cele mai frecvente fiind hemoroizii. 

Un sfat pentru cititori?!

Vizita medicului proctolog nu este un motiv de intimidare! La nivel mondial, fiecare a 3-a persoană suferă de boala hemoroidală. Mai sunt o serie și de alte boli precum fisura anală, papiloame anale, care la fel sunt foarte frecvent întâlnite. Nu lăsați jena sau teama să vă afecteze calitatea vieții.

Vreau să deschid o paranteză și să spun că în Moldova, comparativ cu alte țări, consultația specialistului este mult mai accesibilă. Peste hotare accesul la un specialist poate dura mai multe luni, timp în care simptomele se pot agrava, iar patologia progresa, ducând la consecințe grave asupra sănătății și vieții pacientului. Fiți cu noi pe facebook:

Nu amânați! Adresarea la timp poate salva viața!

Sursa foto

Aici poți pune o întrebare medicului chirurg proctolog Olga Constantinică