Fii Sanatos


”Chibzuiți bine înainte de a urma un sfat găsit pe forumuri”, ne spune Dr. Zinaida Sârbu, medic ginecolog-obstetrician

04/03/19 (882 vizualizari)

Dragi femei, în ultimul timp sfaturile medicale găsite pe forumuri sau pagini web deseori ne zăpăcesc, ba chiar ne fac să luăm decizia nu cea mai corectă. 

Aș vrea să vă spun de la bun început că, fiecare pacient este o personalitate individuală, de aceea trebuie să chibzuim foarte bine dacă să ținem, sau nu, cont de aceste sfaturi.

Aș vrea să încerc să vă conving prin exemplul menopauzei premature.

Ce este menopauza, de fapt? – Menopauza este o perioada fiziologică din viața femeii, genetic programată, care clinic se manifestă numai prin stoparea funcției menstruale și celei reproductive.

Menopauza fiziologică la femeile din R. Moldova se instalează la vârsta de 48-54 ani, în mediu – 52 ani.

Atunci când menopauza se instalează mai devreme decât limitele de vârsta fiziologică admisă, până la 47 ani, se numește menopauza prematură. Cauzele menopauzei premature sunt diferite. Ea poate fi indusă medicamentos, chirurgical, poate avea predispoziție genetică, sau, uneori idiopatică.

Deci, și conduita fiecărei paciente este diferită, de la caz la caz. Astfel, dacă pacienta își dorește o sarcină – se va administra un tratament medicamentos. Iar, dacă pacienta cu insuficiență ovariană (menopauza) prematură și-a îndeplinit funcția reproductivă – atunci se aplică o altă tactică, cea de a aduce statutul hormonal al pacientei la vârsta sa biologică. Echilibrul hormonal este obținut diferit la femeile de 30 ani, la cele de 35 ani, și mai diferit la cele de după 40 ani. Cu cât vârsta este mai aproape de 50 ani cu atât tactica de tratament va fi mai diferită. În acest caz cu siguranță nu este nevoie de contracepție, deoarece și așa funcția reproductivă este absentă.

Apariția la o vârstă de 44 ani, sau mai devreme, a valurilor de căldură, transpirațiilor nocturne, dezechilibrului psiho-emoțional, la femeile fără diagnostic de insuficiență ovariană prematură, ne vorbește despre un deficit de estrogeni, care poate fi ușor corijat prim medicație. Iarăși, tratamentul este diferit: de la preparate din soia și homeopatice în formele foarte ușoare, până la terapia hormonală de substituție în cazurile mai severe.

Important este ca decizia referitor la tratament să fie luată de către medicul ginecolog, ajustând tratamentul individual, în funcție de patologia extragenitală și insuficiența de estrogeni. Totodată în timpul consultației se vor aprecia toate indicațiile și contraindicațiile pentru tratament. Fiți cu noi pe facebook:

Dr. Zinaida Sârbu, doctor în șiințe medicale, conferențiar universitar, medic obstetrician-ginecolog categoria superioară, Centrul Medical Medi Partner