Fii Sanatos


Colecistectomia la gravide – când și cui?

14/03/19 (1523 vizualizari)

Potrivit concluziilor California Cholecystectomy Group, colecistectomia (înlăturarea chrurgicală a vezicii biliare) la gravide cu patologia benignă biliară trebuie amânată după naștere.

Dr. Henry A. Pitt, Lewis Katz School of Medicine, Temple University, Philadelphia, a declarat în Journal of the American College of Surgeons, că colecistectomia în al treilea trimestru de sarcină crește riscul pentru naștere prematură, asociind probleme majore pentru copil.

Patologia biliară este una din cele mai frecvente indicații pentru operațiile nonobstetricale la femeile gravide, iar ghidurile chirurgicale actuale sugerează că colecistectomia în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină este sigură atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Dr. Pitt și colegii săi au declarat, că recomandarea colecistectomiei în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, în locul amânării până la perioada postpartum, se bazează pe rapoarte de caz și studii mici.

Pentru studiul recent, dr. Pitt și colegii săi, au folosit informația de la California's Office of Statewide Health Planning and Development. Ei eu comparat rezultatele colecistectomiei în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină (la 403 de femei) cu rezultatele femeilor operate în perioada postpartum precoce (la 90 de zile după naștere, 17.490 de femei). După ajustarea diferitor factori, s-a observat că colecistectomia în al treilea trimestru de sarcină, comparativ cu colecistectomia postpartum, a fost asociată cu o spitalizare mai îndelungată (cu 0,83 zile). Totodată, femeile operate în al treilea trimestru de sarcină au avut riscuri mai mari cu 88% (P <0,001) pentru complicații materne precum eclampsia, hemoragia și nașterea prematură.

Dr. Pitt a afirmat că în cazul amânării colecistectomiei după naștere, a crescut probabilitatea efectuării întervenției prin metoda laparoscopică, iar perioada de spitalizare a fost redusă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că ori de câte ori este posibil, gravidele cu patologie biliară benignă în trimestrul al treilea de sarcină trebuie să amâne colecistectomia până la perioada postpartum. Totuși, aproximativ 1% dintre gravidele care prezintă simptome în trimestrul al treilea de sarcină, vor fi supuse unei colecistectomii. Acestea sunt pacientele cu o infecție severă a vezicii biliare, care nu răspunde la dietă și tratament cu antibiotice. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: https://www.medscape.com/