Fii Sanatos


Dermatoscopia - diagnosticarea rapidă și eficientă a leziunilor cutanate

11/04/19 (368 vizualizari)

Dermatoscopia este o metodă modernă, rapidă și neinvazivă de examinare a leziunilor cutanate. Mai multe despre această metodă de examinare, discutăm cu Dna Dr. Elena Cotos, medic dermatolog, Dispensarul Dermato-Venerologic Municipal.

Dna doctor, ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia, sau microscopia de suprafață, este o metodă de examinare deosebit de utilă în diagnosticul leziunilor pigmentare (nevi, melanom, keratoza seboreică), leziunilor nepigmentare (carcinom bazo- și spino-celular), cât și în diagnosticul multor afecțiuni dermatologice precum scabia, păduchii pubieni, veruci, psoriazis, lichen plan, infecții fungice, alopecie ș.a. 

În ce constă procedura? Este una complicată, poate dureroasă?

Nu, este o metodă inofensivă de examinare. Se efectuează cu ajutorul unui instrument numit dermatoscop, care mărește de zeci de ori câmpul vizual, ceea ce permite examinarea cu precizie a structurii leziunilor cutanate. Spre deosebire de examinarea cu ochiul liber, dermatoscopia este cu până la 80% mai precisă.

Un alt avantaj este că această metodă permite stocarea imaginilor, astfel încât se poate observa evoluția anuală a unor nevi sau leziuni cutanate.

Există 2 tipuri de dermatoscopie: manuală, care se efectuează cu un dermatoscop manual și computerizată.

Cine trebuie să-și facă o dermatoscopie?

Din cauza creșterii numărului cazurilor de cancer de piele și mai ales melanom, este bine să consultați dermatologul și să efectuați o dermatoscopie o dată pe an, la finele sezonului cald.

Consultația dermatologului este indicată în cazul prezenței multor alunițe pe piele, la amatorii de solar, la persoanele cu mulți nevi pe suprafața pielii sau cu antecedente familiale de cancer de piele, la apariția unor modificări ale aspectului, formei, culorii, dimensiunii sau la prezența pruritului, durerii sau în cazul traumatizării.

Se cere o pregătire specială pentru examinare?

Nu, dermatoscopia nu implică o pregătire specială, însă în ziua când se efectuează, nu trebuie folosite creme sau loțiuni topice.

Ce le puteți recomanda cititorilor noștri?

Din păcate, melanomul și cancerul de piele este în creștere, de aceea recomand tuturor persoanelor să efectueze, anual, un control dermatologic, unde medicul va stabili necesitatea dermatoscopiei. Țineți minte: cancerul cutanat, în stadiile incipiente, are șanse mai mari de vindecare și un prognostic mai bun. Fiți cu noi pe facebook: