Fii Sanatos


Tenisul îți aduce victorie și longevitate

17/07/19 (261 vizualizari)

Potrivit unui nou studiu epidemiologic cu implicarea danezilor, tenisul și alte tipuri sociale de sport prelungesc durata vieții.

Studiul publicat în “Mayo Clinic Proceedings” a constatat că adulții care făceau frecvent ore de tenis sau alte sporturi de echipă, au trăit mai mult decât cei sedentari, și chiar mai mult decât persoanele cu activități fiabile, dar solitare, precum jogging-ul, înotul și ciclismul.

Nimeni nu are dubii că activitatea fizică îmbunătățește sănătatea și extinde longevitatea. Dar, rămânea fără răspuns întrebarea dacă interacțiunea socială în timpul practicării sportului are careva beneficii.

Astfel, cercetătorii au creat o anchetă în baza căreia au analizat corelația dintre diferite tipuri de sport și longevitate. Drept sursă de date a fost folosit Copenhagen City Heart Study – o încercare ambițioasă și continuă de a urmări viața și sănătatea a mii de bărbați și femei din Copenhaga.

Participanții la studiu au efectuat toate examenele de sănătate și au completat chestionarele despre stilul de viață, implicarea și frecvența participării la sporturi comune din Danemarca, inclusiv ciclism, înot, jogging, tenis, fotbal, badminton. Apoi a fost analizată corelația dintre activitate fizică și durata vieții. O concluzie evidentă a fost că, persoanele care nu au făcut exerciții fizice aproape niciodată, au avut un risc mai mare de a deceda în deceniile următoare. Mai surprinzătoare a fost corelația dintre anumite activități fizice și durata vieții. Cel mai popular tip de sport printre danezi s-a adeverit a fi ciclismul. Majoritatea danezilor au raportat că pedalează timp de patru sau mai multe ore în fiecare săptămână. În comparație cu danezii sedentari, ei au prezentat o durată mai lungă de viață, în mediu cu 3,7 ani. Și jogging-ul a fost asociat cu un supliment de 3,2 ani. Rezultatele însă, au fost mai semnificative pentru jucătorii de tenis, la care longevitatea a fost cu 9,7 ani mai mare. Cei care joacă badminton se poat bucura de extra 6,2 ani, iar fotbal – cu aproape 5 ani. Aceste corelații au rămas neschimbate în raport cu educația oamenilor, statutul socio-economic și vârsta.

Dr. O'Keefe, co-autor al studiului și director al centrului de cardiologie preventive la Mid America Heart Institute, Kansas City, spune că anume aspectul social ale jocurilor cu racheta și ale altor tipuri de sport în echipă este motivul principal care pare să prelungească viața. Se cunoaște și din alte cercetări că sprijinul social prevede atenuarea stresului. Deci, sporturile sociale, de echipă și interacțiunea cu alți oameni, au probabil efecte psihologice și fiziologice unice, amplificând beneficiile exercițiilor fizice. Această posibilitate necesită verificare, mai ales prin experimente randomizate. Până atunci, oamenii care fac ciclism și jogging trebuie să ia acest moment în viziune și să se alăture unui grup sau unui partener, pentru a spori randamentul sportului practicat. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: https://www.nytimes.com