19/02/20 (2806 vizualizari)
Cercetătorii din Finlanda au constatat că metoda conservativă de tratament cu antibiotice a apendicitei este o alternativă rezonabilă pentru majoritatea pacienților. La cinci ani după un astfel de tratament, două treimi dintre pacienți nu au mai avut un alt acces. Această metodă reprezintă o schimbare revoluționară în tratamentul apendicelui inflamat.
Până în prezent apendicita este considerată o situație de urgență medicală, care pune viața în pericol și necesită înlăturarea imediată a apendicelui.
Însă investigațiile imagistice, în special scanările CT, au ușurat aprecierea riscului de dezvoltare a complicațiilor apendicitei și posibilitatea tratamentului conservativ al pacienților. Rezultatele cercetării relevă că aproape două treimi dintre pacienții cu apendicită nu se confruntă cu acest risc și pot fi candidați buni pentru antibioticoterapie. Dr. Paulina Salminen, autoarea principală a studiului susține că aceasta este o opțiune fezabilă, viabilă și sigură. Ea a analizat starea pacienților adulți tratați medicamentos de apendicită pentru cea mai lungă perioadă de timp, comparativ cu alte studii. Cercetările au arătat, de asemenea, că antibioticele pot fi eficiente și pentru unii copii cu apendicită.
Rezultatele studiului finlandez au fost publicate în revista Journal of the American Medical Association, afirmând că "aceasta este o nouă eră în tratamentul apendicitei". Este cunoscut faptul că apendicectomia este cea mai frecventă intervenție chirurgicală de urgență la nivel mondial.
Dr. Paulina Salminen susține că rezultatele acestui studiu sunt îmbucurătoare, dat fiind faptul că o bună parte din intervenții chirurgicale ar putea fi evitate. Iar pacienții trebuie să cunoască și despre această opțiune.
Studiul a implicat 500 de adulți finlandezi. Fiecare pacient a fost supus unui examen prin tomografie computerizată, pentru a selecta cazurile severe, care urmau a fi supuse unui tratament chirurgical. În rezultatul examinării aproximativ jumătate din cazuri nu au necesitat intervenție chirurgicală și au fost tratate cu antibiotice. Dintre pacienții tratați cu antibiotice, 100 au efectuat intervenții chirurgicale după cinci ani de tratament, cauza cea mai frecventă fiind suspecția de recidivă a apendicitei în primul an.
Rezultatele sugerează că rata de succes pentru tratamentul cu antibiotice a fost de aproape 64 la sută.
Ce ține de complicații, aproximativ 1 din 4 pacienți tratați chirurgical au prezentat infecții la locul inciziei, dureri abdominale sau hernie, comparativ cu doar 7% dintre pacienții cu antibiotice. Alte avantaje pentru grupul de pacienți tratați cu antibiotice au fost durata scurtă de spitalizare, dar și a bolii, costurile de tratament cu aproximativ 60% mai mici.
Aceste principii de tratament ale apendicitei sunt cercetate și în alt studiu multicentric, conceput în SUA, sub egida dr. Giana Davidson, Universitatea din Washington. Însă la moment cercetătoarea susține că mai sunt multe întrebări fără răspunsuri și mai sunt necesare studii de durată pentru a se expune cu certitudine asupra acestei metode de tratament a apendicitei. Fiți cu noi pe facebook: